Νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Αντόνιο Ταγιάνι
20 Ιανουαρίου, 2017
Εξαγωγές ρεκόρ για την Gazprom στη Γερμανία το 2016
20 Ιανουαρίου, 2017

Απογοητευμένοι οι Ουκρανοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε χθες (16 Ιανουαρίου) ότι οι Ουκρανοί κινδυνεύουν να απογοητευτούν από τη φιλοευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας, εάν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στα σχέδια για την οικοδόμηση μιας στενότερης σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία για τη βίζα με την Ουκρανία, το Δεκέμβριο, μετά από εβδομάδες στασιμότητας, αλλά η απόφαση δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.

«Περαιτέρω καθυστέρηση θα ήταν κατάφωρη αδικία επειδή η Ουκρανία έχει ήδη πληρώσει υψηλό τίμημα», δήλωσε ο Ποροσένκο σε ξένους πρεσβευτές στην Ουκρανία. «Θα ήταν επίσης επικίνδυνη, διότι πιο παράλογες καθυστερήσεις θα υπονόμευαν την πίστη των Ουκρανών στην Ευρώπη, κάτι το οποίο στην πραγματικότητα είναι αυτό που επιδιώκει η Ρωσία», είπε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία διασύνδεσης Ουκρανίας και ΕΕ πρέπει επίσης να επικυρωθεί νομικά.

Οι καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει επικρίσεις ότι η ΕΕ υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις της να βοηθήσει την Ουκρανία, ενώ αυτή  επιδιώκει να ξεφύγει από την τροχιά της Μόσχας στον απόηχο της φιλοευρωπαϊκής εξέγερσης του 2013-14 η οποία ανέτρεψε τον υποστηριζόμενο από το Κρεμλίνο πρόεδρο.

Περισσότερα εδώ.