Μέι: Η Βρετανία δεν μπορεί να είναι μέλος της ενιαίας αγοράς
20 Ιανουαρίου, 2017
Νίκολα Στέρτζιον: Πιο κοντά ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας
20 Ιανουαρίου, 2017

Εμφατική νίκη Ταγιάνι. Η επόμενη μέρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μετά από έντονες πολιτικές διεργασίες, ο υποψήφιος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Αντόνιο Ταγιάνι εξελέγη χτες το βράδυ (17 Ιανουαρίου) πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ταγιάνι θα μείνει στο θώκο για τα επόμενα δυόμισι χρόνια, αφού εξασφάλισε 351 ψήφους, έναντι 282 ψήφων που συγκέντρωσε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D). Aπό τις 713 ψήφους 633 ήταν έγκυρες, δηλαδή 80 ευρωβουλευτές δεν ψήφισαν κανέναν υποψήφιο. Απευθυνόμενος για πρώτη φορά στην ολομέλεια φορά, ο Ταγιάνι ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές για την ψήφο τους και είπε: «Θα είμαι πρόεδρος όλων σας, θα σεβαστώ όλες τις πολιτικές ομάδες».

Ο διάδοχος του Μάρτιν Σουλτς δεσμεύθηκε επίσης ότι «δεν θα είμαι πρωθυπουργός για την ΕΕ, θα προωθώ τις απόψεις του Κοινοβουλίου προς το Συμβούλιο». Ο νέος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι ο ίδιος δεν έχει πολιτική ατζέντα και ότι το πρόγραμμά του θα αντανακλά με αυτό του Κοινοβουλίου. Επανέλαβε επίσης τις προτεραιότητες της Επιτροπής.

Ο Ταγιάνι, πρώην Επίτροπος, δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να δημιουργήσει ένα μίνι υπουργικό συμβούλιο και υποσχέθηκε ότι θα δώσει το παράδειγμα όσον αφορά την ισότητα των δύο φύλων. Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του Κοινοβουλίου που χρειάστηκε μια ολόκληρη μέρα, προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος, αλλά μια σειρά ελιγμών από τις πολιτικές ομάδες περιέπλεξαν την κατάσταση κάνοντας το αποτέλεσμα απρόβλεπτο μέχρι την τελευταία στιγμή.

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) ανακοίνωσε χτες το πρωί ότι έκλεισε μια συμφωνία με το ΕΛΚ, και ότι ο υποψήφιός του, Γκι Φερχόφστατ, θα παραιτηθεί για να υποστηρίξει τον Ταγιάνι.

Η συμφωνία εξόργισε το S&D, το οποίο είχε προσπαθήσει να κλείσει μια παρόμοια συμφωνία με το ALDE πριν από τις εκλογές. Μετά τη συμφωνία του ΕΛΚ / ALDE, οι σοσιαλιστές προσπάθησαν να δημιουργήσουν το δικό τους «προοδευτικό» συνασπισμό με τους Πράσινους και την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς-Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE / NGL).

Οι Πράσινοι έθεσαν μερικά προαπαιτούμενα, ενώ οι αριστεροί δεν είχαν καθόλου πειστεί από την προοπτική της συνεργασίας με τον Ιταλό ευρωβουλευτή ως πρόεδρο. Αλλά ακόμα και τότε, ο αριθμός τους δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία για τον Πιτέλα. Η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών(ECR), η οποία κυριαρχείται από συντηρητικούς Βρετανούς ευρωβουλευτές, αρχικά αντιτάχθηκε στην συμπαράταξη του ALDE και του ΕΛΚ.

Αλλά το ECR και οι σοσιαλιστές συμφώνησαν μαζί σε ένα πράγμα: την επιθυμία τους να δουν τον Γκι Φερχόφστατ να χάσει τη θέση του διαπραγματευτή για το Brexit. Οι Βρετανοί είχαν φοβηθεί ότι ο Βέλγος θα ήταν πολύ σκληρός διαπραγματευτής, ενώ το S&D ισχυρίστηκε ότι έχασε πλέον την εμπιστοσύνη του στον πρώην Βέλγο πρωθυπουργό.

Την ίδια στιγμή, το ECR ζήτησε από τον Ταγιάνι να ακυρώσει την συμφωνία με το ALDE, δεδομένου ότι ήταν «πολύ φιλοευρωπαϊκή» για την πολιτική τους ατζέντα. Σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις του ECR, ο Ταγιάνι κράτησε αποστάσεις από τη συμφωνία συνασπισμού με τους φιλελεύθερους. Ο ίδιος εξέδωσε μια δήλωση, τονίζοντας ότι τα πολιτικά κόμματα δεν συμφωνούν πάντοτε και ότι υπάρχει ανάγκη να βρεθούν λύσεις.

«Αυτές οι λύσεις δεν βρίσκονται σε όλο και περισσότερη Ευρώπη, ούτε και στην ακύρωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» επέμεινε ο Ιταλός ευρωβουλευτής, προσθέτοντας ότι δεν εναπόκειται στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προωθήσει μια πολιτική ατζέντα. «Αυτό βρίσκεται στο χέρι σας, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου […] εσείς αποφασίζετε από κοινού την κατεύθυνση προς την οποία θα πάμε και το πώς θα διαμορφώσουμε αυτές τις αλλαγές» σημείωσε.

Μετά τη δήλωση του Ταγιάνι, το ECR άλλαξε γνώμη και υποστήριξε τον υποψήφιο του ΕΛΚ. Παραμένει ακόμα ασαφές, όμως, ποιες παραχωρήσεις έκανε ο Ταγιάνι για να εξασφαλίσει τις ψήφους του.

Περισσότερα εδώ.