Απογοητευμένοι οι Ουκρανοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση
20 Ιανουαρίου, 2017
Μέι: Η Βρετανία δεν μπορεί να είναι μέλος της ενιαίας αγοράς
20 Ιανουαρίου, 2017

Εξαγωγές ρεκόρ για την Gazprom στη Γερμανία το 2016

Ο ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom, δήλωσε χθες (16 Ιανουαρίου) ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι και έχουν σημειώσει άνοδο από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Δήλωσε ότι εξήγαγε 49,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου στη Γερμανία το 2016, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 45,3 bcm το 2015. Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη ξένη αγορά για την κρατική Gazprom, η οποία προμηθεύει σήμερα το ένα τρίτο του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, και οι ανησυχίες αυτές έχουν ενταθεί μετά από τον πόλεμο τιμών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ο οποίος δημιούργησε προβλήματα στην παροχή αερίου με αφορμή των προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το Μάρτιο του 2014.

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν ανεβάσει την ζήτηση για το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς οι τιμές των συμβάσεων παροχής φυσικού αερίου της Gazprom είναι συνδεδεμένες με την τιμή του πετρελαίου με έξι έως εννέα μήνες χρονική υστέρηση. Η εταιρεία δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι οι εξαγωγές της σε χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ από την αρχή του 2017 λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί στην Ευρώπη.

Περισσότερα εδώ.