Αβραμόπουλος για μεταναστευτικό: Λύσεις σήμερα, όχι αύριο
20 Ιανουαρίου, 2017
Κινδυνεύει η Βουλγαρία να χάσει την Προεδρία της ΕΕ;
20 Ιανουαρίου, 2017

Κίνηση έκπληξη Ομπάμα υπέρ της κλιματικής δράσης

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της ιστορικής συμφωνίας του Παρισιού, μεταφέροντας μια δεύτερη δόση $ 500 εκατομμυρίων στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, μόλις τρεις ημέρες πριν από την αποχώρησή του. Αυτό αφήνει ένα υπόλοιπο $ 2 δισ ενώ Ο Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει τα καθήκοντά του.

Το ταμείο αποτελεί μια βασική πτυχή της συμφωνίας του Παρισιού του 2015, η οποία έχει ως στόχο να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη «πολύ πιο κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου με τη φιλοδοξία αυτή να μην υπερβεί τον 1,5 βαθμό. Το Ταμείο συστάθηκε το 2010, χρηματοδοτείται από τις πλούσιες χώρες και έχει ως στόχο να συνδράμει τις αναπτυσσόμενες χώρες στις πολιτικές προσαρμογής και μετριασμού. Θεωρείται ότι είναι σημαντικός θεσμός γιατί φέρνει τόσο τις πλούσιες χώρες όσο και τις φτωχές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι ΗΠΑ δεσμευτήκαν να χρηματοδοτήσουν το Ταμείο με το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων $. Η νέα δόση αφήνει $ 2 δισεκατομμύρια υπόλοιπο, ενώ ο εκλεγμένος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να σταματήσει οποιεσδήποτε περαιτέρω πληρωμές. Η κίνηση αυτή ακολούθησε μια μεγάλη εκστρατεία, με περισσότερες από 100 οργανώσεις και σχεδόν 100.000 ανθρώπους να ζητούν από τον Ομπάμα να καταβάλλει το πλήρες ποσό των 2,5 δις $ που οφείλονται στο ταμείο.

Περισσότερα εδώ.