Κίνηση έκπληξη Ομπάμα υπέρ της κλιματικής δράσης
20 Ιανουαρίου, 2017
Προς συνεργασία Σοσιαλιστών και Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο
20 Ιανουαρίου, 2017

Κινδυνεύει η Βουλγαρία να χάσει την Προεδρία της ΕΕ;

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, η θητεία του οποίου λήγει αυτό το Σαββατοκύριακο, προειδοποίησε στην τελευταία ομιλία του χτες (18 Ιανουαρίου) ότι η χώρα μπορεί να χάσει την Προεδρία της ΕΕ, «εφόσον συμβάλλει στη διάσπαση της Ένωσης».

Ο Πλεβνέλιεφ δεν έχει αναλύσει το γιατί πίστευε Βουλγαρία κινδυνεύει να χάσει την Προεδρία της ΕΕ. Κανονικά, η Βουλγαρία θα αναλάμβανε το δεύτερο εξάμηνο του 2018, αλλά η ημερομηνία επισπεύσθηκε μετά το Brexit.

Η Βουλγαρία πρέπει επίσης να διορίσει έναν Επίτροπο, μετά την παραίτηση της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία θα συνεχίσει την καριέρα της στην Παγκόσμια Τράπεζα. Παραμένει ασαφές αν η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ορίσει τον Επίτροπο ή αυτό θα γίνει από τη νέα κυβέρνηση, η οποίο θα μπορούσε να σχηματιστεί το συντομότερο μέχρι τον Μάιο ή ακόμα και Ιούνιο, καθώς οι συνομιλίες για την συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού αναμένεται να είναι επίπονες.

Ο Πλεβνέλιεφ, ο οποίος είναι ο μόνος Βούλγαρος αρχηγός κράτους από το 1989 που αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή, προειδοποίησε ότι η Βουλγαρία κινδυνεύει να χάσει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία θα λάβει χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. «Θα ήταν είναι μια εθνική ντροπή, αλλά είναι δυνατόν», δήλωσε ο Πλεβνέλιεφ, όπως αναφέρεται από το Dnevnik, συνεργάτης της EurActiv στη Βουλγαρία.

Στις 13 Νοεμβρίου, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Ρούμεν Ράντεφ κέρδισε με μεγάλη διαφορά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο Ράντεφ, ένας πιλότος και μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας, θα αναλάβει τα καθήκοντά της για μια πενταετή θητεία στις 22 Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος GERB στο οποίο υπάγεται Πλεβνέλιεφ, παραιτήθηκε, λόγω του κακού αποτελέσματος του υποψηφίου του Τσέτσκα Τσάτσεβα.

Περισσότερα εδώ.