Κινδυνεύει η Βουλγαρία να χάσει την Προεδρία της ΕΕ;
20 Ιανουαρίου, 2017
Περιορισμένη πρόσβαση σε πρόσφυγες στην Τουρκία καταγέλλει ο ΟΗΕ
20 Ιανουαρίου, 2017

Προς συνεργασία Σοσιαλιστών και Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο

Η απόφαση του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να επιστρέψει στην εγχώρια πολιτική της Γερμανίας ήρθε ως «ανακούφιση» στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), οι οποίοι έχουν πλέον ελεύθερα τα χέρια τους να κάνουν συμμαχίες με τα πολιτικά κόμματα της αριστεράς, όπως ανέφεραν στη EurActiv πηγές από το S&D στο Στρασβούργο .

Μετά από την ήττα στις εκλογές για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) την Τρίτη (17 Ιανουαρίου), η ομάδα του S&D βρίσκεται πλέον σε αναζήτηση νέων συμμαχιών για να ισορροπήσει την κυριαρχία των δεξιών κομμάτων στο Κοινοβούλιο.

«Αυτοπροσδιορισμός»

Ο Τζιάνι Πιτέλα, υποψήφιος του S&D ο οποίος έχασε στις εκλογές για την προεδρία, ανακοίνωσε πριν από την ψηφοφορία ότι ο «μεγάλος συνασπισμός» μεταξύ του κόμματός του και του κεντροδεξιού ΕΛΚ έληξε και δεν θα πρέπει να αποκατασταθεί μετά την ψηφοφορία. Οι όροι του μεγάλου συνασπισμού είχαν αρχικά συμφωνηθεί από τον Μάρτιν Σουλτς και τον επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, αντανακλώντας το μεγάλο συνασπισμό που βρίσκεται εδώ και χρόνια στην εξουσία στη Γερμανία.

Αρκετές πηγές από το S&D είπαν στην EurActiv ότι ο Σουλτς συνέβαλε στην συγκρότηση του μεγάλου συνασπισμού, και εμπόδισε τους σοσιαλιστές από ενδεχόμενη μετακίνηση προς τα αριστερά. «Η αποχώρηση του Μάρτιν Σουλτς ανακούφισε την συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών του S&D, και δίνει τώρα την ευκαιρία για αυτοπροσδιορισμό», δήλωσε ένας Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής στην EurActiv. Η ομάδα, πρόσθεσε, εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο συμμαχιών με τα κόμματα στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, επικαλούμενος την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά / Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE / NGL) και την Ομάδα των Πρασίνων / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία.

Περισσότερα εδώ.