Υπέρ της της ιδιωτικοποίησης του 66% της ΔΕΣΦΑ η Κομισιόν
20 Ιανουαρίου, 2017
Μοσκοβισί στην EurActiv: Προτεραιότητα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όχι το ΔΝΤ
23 Ιανουαρίου, 2017

Π. Καρβούνης: “Υπάρχει δυνατότητα να επιτευχθεί συμφωνία σύντομα”

Ο Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σχολιάζει την επικαιρότητα στηνERT1 και την εκπομπή EUROPE της κ. Ε. Μπούρα (14/1/2017).

Ο κ. Καρβούνης αρχικά επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι ”η ΕΕ δεν είναι παρά διαμεσολαβητής που προσπαθεί να βοηθήσει την Ελλάδα και όχι πιστωτής”. Ερωτηθείς για τη δεύτερη αξιολόγηση, εξήρε την ανάγκη ολοκλήρωσής της διότι έτσι “θα σταλεί ένα θετικό μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι η χώρα μας βρίσκεται σε σωστή τροχιά, επιτρέποντας να προσελκύσουμε επενδύσεις και να βγούμε στις αγορές”, όπως είπε. Αν και η δεύτερη αξιολόγηση έχει καθυστερήσει, όπως είπε, ο ίδιος δήλωσε ότι τα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι πολύ λίγα και ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.

Προβαίνοντας σε έναν απολογισμό του περασμένου έτους, ο κ. Καρβούνης δήλωσε πως το 2016 ήταν μια καλύτερη χρονιά δεδομένου ότι τόσο τα θέματα της ευρωζώνης όσο και του προσφυγικού τέθηκαν υπό έλεγχο. Όσον αφορά τη χώρα μας, ο ίδιος υποστήριξε ότι ενώ στην Ελλάδα δεν υπήρχε καθόλου το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη/ Πακέτο Juncker, το 2016 η χώρα κατάφερε να αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα παρεχόμενα μέσω αυτού κονδύλια, τα οποία με τη σειρά τους θα φέρουν επιπλέον επενδύσεις.

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις για το προσφυγικό, ο κ. Καρβούνης παραδέχτηκε πως η Ελλάδα καταβάλει μεγάλη προσπάθεια καθώς και ότι “αυτή τη στιγμή η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο, αν και υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, ξεκαθάρισε πως ”αν δεν επαρκέσουν τα ευρωπαϊκά χρήματα, υπάρχει δυνατότητα κι άλλων επιπλέον, αν και το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό αλλά έγκειται στην υλοποίηση”.

Περισσότερα εδώ.