Ουραγός η Ελλάδα στη δίκαιη ανάπτυξη
20 Ιανουαρίου, 2017
Π. Καρβούνης: “Υπάρχει δυνατότητα να επιτευχθεί συμφωνία σύντομα”
20 Ιανουαρίου, 2017

Υπέρ της της ιδιωτικοποίησης του 66% της ΔΕΣΦΑ η Κομισιόν

Κορυφαίος αξιωματούχος για την ενέργεια στην Ευρώπη, δήλωσε χτες (19 Ιανουαρίου) ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να ιδιωτικοποιήσουν την πλειοψηφία των μετοχών της ελληνικής εταιρείας διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ, μετά από την κατάρρευση της συμφωνίας το περασμένο έτος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, μέρος του πακέτου προαπαιτούμενων της διεθνούς διάσωσης, η Ελλάδα και η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης, τα Ελληνικά Πετρέλαια, συμφώνησαν να πουλήσουν το μερίδιο που κατέχουν στη ΔΕΣΦΑ στην SOCAR από το Αζερμπαϊτζάν για € 400.000.000. Η συμφωνία κατέρρευσε το Νοέμβριο μετά την ψήφιση νόμου από την Αθήνα για την αύξηση των τιμολογίων του φυσικού αερίου της ΔΕΣΦΑ σε χαμηλότερο ποσό από ότι ανέμενε η SOCAR.

Ο Vitaly Baylarbayov, αναπληρωτής αντιπρόεδρος της SOCAR, δήλωσε πρόσφατα στην EurActiv.com ότι, ενώ οι διαπραγματεύσεις σέρνονταν από τότε που το Αζερμπαϊτζάν κέρδισε το διαγωνισμό, το Δεκέμβριο του 2013, η αξία της ΔΕΣΦΑ μειώθηκε και αυτός είναι ο λόγος που και οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν μια συμβιβαστική λύση.

«Η Επιτροπή συνεχίζει να υποστηρίζει την άποψη ότι αυτό το 66% της ΔΕΣΦΑ πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες», δήλωσε ο Επίτροπος για το Κλίμα και την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα.

Περισσότερα εδώ.