Μεγάλη Βρετανία: νέα στρατηγική για τη βιομηχανία
25 Ιανουαρίου, 2017
Υποχρεωτικά από τη βρετανική Βουλή περνά το Brexit
25 Ιανουαρίου, 2017

Ο Γιούνκερ υπέρ ενός «κατώτατου μισθού» σε κάθε χώρα της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να θεσπίσουν κατώτατους μισθούς για τους εργαζομένους και τους ανέργους τους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν τη Δευτέρα (23 Ιανουαρίου), σε μια προσπάθεια για την καταπολέμηση της αυξανόμενης κοινωνικής ανισότητας και της φτώχειας.

Η Επιτροπή, η οποία έχει περιορισμένες εξουσίες στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ετοιμάζεται να αναμορφώσει τις λειτουργίες και τους στόχους της ΕΕ και επιθυμεί αυτή η μεταρρύθμιση να συμπεριλάβει την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών αδικιών που έχουν συχνά γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από δεξιά ευρωσκεπτικιστά κόμματα σε όλη την ΕΕ. «Θα πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος μισθός σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Γιούνκερ σε μια διάσκεψη για τα κοινωνικά δικαιώματα στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι εκείνοι που αναζητούν εργασία θα πρέπει επίσης να έχουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Ο Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, δήλωσε ότι κάθε κράτος πρέπει να είναι ελεύθερo να καθορίζει το δικό του κατώτατο μισθό, αλλά πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα επίπεδο αξιοπρέπειας το οποίο πρέπει να σεβαστούμε». Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιούνκερ ζήτησε την εισαγωγή ενός κατώτατου μισθού. Λίγο πριν από την εκλογή του το 2014, δεσμεύτηκε στους κεντροαριστερούς ευρωβουλευτές ότι θα εργαστεί για την καθιέρωση ενός ελάχιστου κοινωνικού μισθού σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Περισσότερα εδώ.