Μοσκοβισί στην EurActiv: Προτεραιότητα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όχι το ΔΝΤ
23 Ιανουαρίου, 2017
Έκθεση 2017 για την ιθαγένεια της Ένωσης: Προώθηση των δικαιωμάτων, των αξιών και της δημοκρατίας
25 Ιανουαρίου, 2017

Τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων

Την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει ένα επιπλέον βήμα προς τον καθορισμό Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων με μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα συνδιοργανώσει με τη Σουηδία ευρωπαϊκή κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, αργότερα εντός του έτους.

Πάνω από 600 συμμετέχοντες από τις αρχές των κρατών μελών, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τους κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων άνω των 20 υπουργών και αρκετών μελών του σώματος των Επιτρόπων, συζητούν τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης όσον αφορά τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Από τον Σεπτέμβριο του 2015, που ο πρόεδρος κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερανακοίνωσε την πρωτοβουλία, έχει ξεκινήσει ευρεία συζήτηση μεταξύ των αρχών της ΕΕ, των κρατών μελών, των κοινωνικών εταίρων, της κοινωνίας των πολιτών και των πολιτών σχετικά με το περιεχόμενο και τον ρόλο του πυλώνα, καθώς και σχετικά με τον τρόπο διασφάλισης της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στην Ευρώπη. Οι σημερινές συνομιλίες σήμαναν το τέλος της διαδικασίας και θα βοηθήσουν την Επιτροπή στην προετοιμασία της πρότασης σχετικά με τον πυλώνα η οποία αναμένεται τον Μάρτιο. Με την ευκαιρία αυτή, ο πρόεδρος κ. Γιούνκερανακοίνωσε σήμερα ότι θα διοργανώσει « κοινωνική σύνοδο κορυφής για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη», από κοινού με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας κ. Stefan Löfven, στις 17 Νοεμβρίου 2017 στο Γκέτεμποργκ.

Ο Πρόεδρος κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε τα εξής: «Από την έναρξη της θητείας μου κατέστησα σαφές ότι επιθυμώ μια πιο κοινωνική Ευρώπη. Πραγματοποιήσαμε σημαντικά πρώτα βήματα για να επιτύχουμε αυτόν το στόχο. Η φετινή χρονιά θα είναι κρίσιμη. Μετά την ευρεία δημόσια διαβούλευση, είναι πια καιρός να δημιουργήσουμε τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Η κοινωνική σύνοδος κορυφής στη Σουηδία θα μας βοηθήσει να δώσουμε ώθηση και να τοποθετήσουμε τις κοινωνικές προτεραιότητες εκεί όπου ανήκουν: στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας».

Ο Πρωθυπουργός κ. Stefan Löfven δήλωσε: «Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Μια πιο κοινωνική Ευρώπη, με δίκαιες συνθήκες εργασίας, αποτελεσματικές αγορές εργασίας και ισχυρό κοινωνικό διάλογο θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όλους μας. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε σημαντικά βήματα προς αυτόν τον στόχο κατά τη σύνοδο κορυφής για κοινωνικά θέματα τον Νοέμβριο.»

Η σημερινή διάσκεψη είναι μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Πέρυσι, η Επιτροπή διοργάνωσε ευρεία δημόσια διαβούλευση για τον πυλώνα με περισσότερες από 16.000 συμμετοχές. Χτες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα. Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) αναμένεται να εκδώσει τη γνωμοδότησή της εντός του τρέχοντος μηνός. Η Επιτροπή των Περιφερειών συνέβαλε μεγνωμοδότηση και οι ευρωπαίοι και εθνικοί κοινωνικοί εταίροι με τις εκθέσεις τους (έκθεση της BusinessEurope,έκθεση της ETUC).

Περισσότερα εδώ.