Πέντε χρόνια ESM – Μια ιστορία επιτυχίας;
25 Ιανουαρίου, 2017
Παρέμβαση της ΕΕ για αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο
25 Ιανουαρίου, 2017

Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά τάσσεται υπέρ του Iσραήλ

Οι Εβραίοι ηγέτες στην ΕΕ προειδοποίησαν για την άνοδο των λευκών ρατσιστικών εθνικιστικών ομάδων του κινήματος  alt-right, οι οποίες έχουν αποθρασυνθεί μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και προσπαθούν να «απαλλαχθούν» από τον αντισημιτισμό τους.  

Σε μια ειδική συνεδρίαση 120 περίπου Εβραίων ηγετών από όλη την Ευρώπη στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (23 Ιανουαρίου), η συντονίστρια της ΕΕ για τον Αντισημιτισμό και ο σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τον αντισημιτισμό επεσήμαναν τον κίνδυνο της ανόδου των ακροδεξιών ομάδων στην Ευρώπη, οι οποίες πλέον προσπαθούν να νομιμοποιηθούν στην κοινή γνώμη ως «φίλοι του Ισραήλ».

Η Holly R. Huffnagle, σύμβουλος πολιτικής για τον αντισημιτισμό στο υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι ακροδεξιές νεοναζιστικές ομάδες, και τα ρατσιστικά πολιτικά κόμματα, δηλώνουν τώρα ότι είναι υπέρ του Ισραήλ σε μια προσπάθεια να «αποδείξουν» ότι δεν ήταν αντισημιτικά. Υπήρξαν «πολλαπλές βομβιστικές απειλές» εναντίον συναγωγών και άλλων εβραϊκών κέντρων κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων πριν από την ορκωμοσία του Προέδρου Τραμπ, δήλωσε, σε 15 πολιτείες των ΗΠΑ.

«Οι περισσότερες αντισημιτικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, όπως και στην Ευρώπη, σύμφωνα με πληροφορίες εξακολουθούν να προέρχονται από ακροδεξιές, εθνικιστικές και νεοναζιστικές ομάδες», ανέφερε στο συνέδριο. «Υπάρχει πραγματική ανησυχία σήμερα για την άνοδο των ακροδεξιών και αντισημιτικών κομμάτων στην Ευρώπη. Η εκστρατεία τους πλέον στηρίζεται σε εθνικιστικές, αντιμεταναστευτικές και αντιμουσουλμανικές πλατφόρμες». Επίσης, διακηρύττουν ότι τάσσονται «υπέρ του Ισραήλ και ως εκ τούτου δεν είναι πλέον αντισημιτικά, [ότι] δεν μπορούν να είναι αντισημιτικά».

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα των επικεφαλής του ακροδεξιού ρατσιστικού κόμματος Jobbik της Ουγγαρίας, οι οποίοι έστειλαν μια ευχετήρια κάρτα για την εβραϊκή γιορτή του Hannukah στον τοπικό ραβίνο.  Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, τα οποία έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους πανευρωπαϊκά είναι το γερμανικό Alternative für Deutschland (AFD), το ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV), το Jobbik της Ουγγαρίας και το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν – η οποία έχει επισήμως απαρνηθεί τον αντισημιτισμό του πατέρα της και είναι πιθανό να περάσει στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών  το Μάιο.

Ο Alex Benjamin, διευθυντής του Europe-Israel Public Affairs (EIPA),  ενός μη-κομματικού φιλοισραηλινού λόμπι, δήλωσε ότι η οργάνωσή του προσεγγίζεται «συχνά» από το ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας και το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας. Δήλωσε «αυτοί [αυτά τα κόμματα] μάλλον κυνικά επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν εβραϊκή υποστήριξη ώστε να ξεπλύνουν τον αντισημιτισμό τους».

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν τους το επιτρέπουμε να το κάνουν».

«Η πολιτική μας [στο EIPC] δεν είναι να μην συναντηθούμε μαζί τους, και να μην συζητήσουμε ζητήματα στρατηγικής σημασίας με αυτές τις ομάδες», δήλωσε σε ολοήμερο σεμινάριο στις Βρυξέλλες. «Και εγώ θα συμβούλευα όλους σε αυτή την αίθουσα να κάνετε το ίδιο. Είναι μια πρόκληση για όλους».

Περισσότερα εδώ.