«Αντι-σύνοδο κορυφής» ακροδεξιάς: Η Ευρώπη θα ξυπνήσει το 2017
25 Ιανουαρίου, 2017
Η ΕΕ ενισχύει την συνεργασία με Λιβύη για το μεταναστευτικό
25 Ιανουαρίου, 2017

Νίκη έκπληξη του Αμόν στις εσωκομματικές εκλογές των Σοσιαλιστών της Γαλλίας

Το αουτσάιντερ της Αριστεράς Μπενουά Αμόν θα αντιμετωπίσει τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς την επόμενη Κυριακή (29 Ιανουαρίου) μετά τη νίκη του στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Αμόν δεν αντιμετωπίστηκε ως υποψηφιότητα με αξιώσεις, όταν ξεκίνησε την εκστρατεία του το Δεκέμβριο, αλλά ο πρώην υπουργός παιδείας οδηγεί πλέον την κούρσα των εκλογών με κεντρικό σύνθημα ότι φέρει «μήνυμα ελπίδας και ανανέωσης». Με την Ευρώπη να μετατοπίζεται προς τα δεξιά και τον αντιδημοφιλή Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να μην διεκδικεί ανανέωση της θητείας του, οι προκριματικές του Σοσιαλιστικού Κόμματος  χαρακτηρίζπνται ως η μάχη της αριστερής ψυχής του κόμματος, η οποία εκπροσωπείται από τον Αμόν εναντίον των κεντρώων του Βαλς.

Ο Αμόν συγκέντρωσε ποσοστό άνω 36% με το Βαλς στο 31%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το περίπου 80% των εκλογικών τμημάτων. Ο ανεξάρτητος πρώην υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοτενμπούργκ έμεινε εκτός κούρσας με ποσοστό 17% και αμέσως δήλωσε την υποστήριξή του στον Αμόν.

Όποιος και αν κερδίσει στις εκλογές έχει μικρές πιθανότητες για την Προεδρία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι οι προεδρικές εκλογές θα κριθούν  μεταξύ του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν και του Εμμανουήλ Μακρόν, πρώην υπουργού οικονομίας.

Ένας προκλητικός Βαλς, δήλωσε στους υποστηρικτές του ότι οι προκριματικές είναι «μια ξεκάθαρη επιλογή μεταξύ των ακατόρθωτων υποσχέσεων και μιας αξιόπιστης αριστεράς». Ο Αμόν είπε ότι προσέφερε ελπίδα σε ένα προβληματικό κόμμα μετά από την πενταετή ηγεσία του Ολάντ, το οποίο ταλανίζεται από την οικονομική νωθρότητα και τις μαζικές διαμαρτυρίες.

Περισσότερα εδώ.