Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή: Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο που έχει σημειωθεί
25 Ιανουαρίου, 2017
Κοινό πρόγραμμα ΕΕ-UNICEF για περισσότερα από 6 000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα
25 Ιανουαρίου, 2017

Πάνος Καρβούνης: “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης”

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, μιλά για τις οικονομικές εξελίξεις και το προσφυγικό στο Action24 και τον Χρ. Κώνστα (17/01/2017).

Αρχικά ο κ. Καρβούνης δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι αντίθετη στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα∙ τουναντίον, κατά τον ίδιο, ”το ΔΝΤ είναι εκείνο το οποίο δεν έχει λάβει μια ξεκάθαρη απόφαση σχετικά”. Συμπλήρωσε δε ότι ”για να συμμετάσχει αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ, πρέπει να συμφωνήσει στη δεύτερη αξιολόγηση”. ”Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μια καθυστέρηση ως προς την ολοκλήρωσή της”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Καρβούνηςεπεσήμανε ότι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία εργάζεται για το κλείσιμο της αξιολόγησης και προσπαθεί να επηρεάσει και τους θεσμούς προς την κατεύθυνση αυτή.

Ερωτηθείς για το προσφυγικό, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας σημείωσε ότι η ΕΕ έχει διαθέσει στην Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού 1 δισ. ευρώ από τα οποία έχουν εκταμιευτεί έως τώρα τα μισά. ”Ένα κομμάτι έχει κατευθυνθεί στην ελληνική κυβέρνηση και ένα άλλο σε διεθνείς κυρίως οργανισμούς όπως η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και η Διεθνής Οργάνωση για τη Μετανάστευση”, κατά τα λεγόμενα του ίδιου. Τέλος, στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η απορρόφηση των κονδυλίων αυτών βοηθά και την ελληνική οικονομία δεδομένου ότι ”κινούνται” οι ελληνικές επιχειρήσεις και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη σίτιση, στη στέγαση, στην ένδυση, στην υγεία κτλ.

Περισσότερα εδώ.