Η Γερμανία καταργεί το αδίκημα της προσβολής αρχηγού κράτους – Αφορμή σάτιρα στον Ερντογάν
26 Ιανουαρίου, 2017
Οι Σοσιαλιστές εποφθαλμιούν τη θέση του Τουσκ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
26 Ιανουαρίου, 2017

Η Ευρώπη θα μπει στην κούρσα του διαστήματος μετά το 2020

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο εξαναγκάζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναβάλει τη χρηματοδότηση των επαναχρησιμοποιήσιμων πυραύλων για μετά το 2020, παρά την σημασία αυτής της τεχνολογίας για το μέλλον της ευρωπαϊκής διαστημικής πολιτικής.

Ο κόσμος είναι έτοιμος για μια νέα διαστημική κούρσα. Αλλά αυτή τη φορά, οι κορυφαίοι υποψήφιοι δεν είναι οι δύο παγκόσμιες υπερδυνάμεις του περασμένου αιώνα – οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ – αλλά οι επιχειρηματίες. Ο Έλον Μουσκ, ιδρυτής της Tesla και της Space X, και ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon και της Blue Origin, ανταγωνίζονται στενά για το «ιερό δισκοπότηρο» της διαστημικής πολιτικής – τους επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους.

Φοβούμενη ότι θα παραμείνει στο περιθώριο, η Ευρώπη αποφάσισε τελικά να μπει στο παιχνίδι. Ο Φίλιπ Μπρουνέτ, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα, δήλωσε ότι η Επιτροπή αναζητά χρηματοδότηση για την υποστήριξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Όμως, η πρόταση θα αποτελέσει μέρος του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021-2027, δήλωσε σε συνέντευξη σχετικά με την ευρωπαϊκή διαστημική πολιτική, την Τετάρτη (25 Ιανουαρίου).

Περισσότερα εδώ.