Κατεπείγον νομοσχέδιο ετοιμάζει η Μέι για το Brexit
26 Ιανουαρίου, 2017
Πιο αυστηρό πλαίσιο εργασιακών κανόνων για τις οδικές μεταφορές από την Κομισιόν
26 Ιανουαρίου, 2017

Η Μάλστρομ στο επίκεντρο κριτικής για τις συμφωνίες ΕΕ-ΑΚΕ

Η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Σεσίλια Μάλστρομ δέχτηκε πυρά από τη Νιγηρία, την Τρίτη (24 Ιανουαρίου) σχετικά με τις Συμφωνίες Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (ΣΟΕΣ) της ΕΕ με τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η Μάλστρομ, συντάκτης και υπέρμαχος της νέας «ηθικής» πολιτικής της ΕΕ με τίτλο «Δίκαιο Εμπόριο για Όλους», μιλούσε σε εκδήλωση της ActionAid και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνδικάτων για το Εμπόριο στις Βρυξέλλες, όπου ήρθε αντιμέτωπη με την απαίτηση από το Νιγηριανό Επιτετραμμένο για επαναδιαπραγμάτευση των ΣΟΕΣ. Οι ΣΟΕΣ είναι ανταποδοτικές εμπορικές συμφωνίες με τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ), με στόχο να προσφέρουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ χωρίς δασμούς, σε αντάλλαγμα με το σταδιακό άνοιγμα των δικών τους εγχώριων αγορών.

Οι ΣΟΕΣ καταρτίστηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970 στο πλαίσιο της συμφωνίας της Λομέ, η οποία αναθεωρήθηκε το 2000 στην Κοτονού, με τις συνομιλίες για την μετεξέλιξη της Κοτονού να βρίσκονται σε τέλμα εδώ και καιρό. Πολλές ΜΚΟ έχουν επικρίνει τη μορφή που έχουν λάβει οι ΣΟΕΣ, και εκφράστηκαν σοβαρές ανησυχίες, κατά την προηγούμενη εμπορική συνάντηση ΕΕ-ΑΚΕ στο Ντακάρ της Σενεγάλης, όπως είχε γράψει η EurActiv.com πέρυσι.

Περισσότερα εδώ.