H Δανία καινοτομεί στη διαχείριση υδάτινων πόρων και ενέργειας
31 Ιανουαρίου, 2017
Η Βουλγαρία θα αργήσει να ορίσει νέο Επίτροπο
31 Ιανουαρίου, 2017

Έκκληση Τουσκ για ενότητα στην ΕΕ ενόψει απειλής Τραμπ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συγκαταλέγεται πλέον, μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα και το ριζοσπαστικό Ισλάμ, μεταξύ των απειλών κατά της Ευρώπης. Ο πολιτικός κάλεσε τους Ευρωπαίους να παραμείνουν ενωμένοι, ώστε να αποφύγουν να κατακτηθούν από αυτές τις δυνάμεις.

Σε επιστολή του προς τους εθνικούς ηγέτες ενόψει της συνόδου της Παρασκευής, στην οποία θα προεδρεύσει η Μάλτα και που θα αφορά στην προετοιμασία για το μέλλον της ΕΕ μετά τη βρετανική αποχώρηση, ο συντηρητικός πρώην Πολωνός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η πιο προστατευτική εμπορική πολιτική του Τραμπ προσφέρει στην ΕΕ μια ευκαιρία και ότι η ένωση θα πρέπει να κάνει πλέον περισσότερα για τη θέσπιση συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου.

Τονίζοντας πως η ΕΕ αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις της 60ετούς ιστορίας της, ο Τουσκ ανέφερε πως μια «αποφασιστική Κίνα», η «επιθετική πολιτική της Ρωσίας» προς τους γείτονές της, το «ριζοσπαστικό Ισλάμ» που τροφοδοτεί την αναρχία στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αποτελούν βασικές εξωτερικές απειλές. Αυτά «καθώς και οι ανησυχητικές δηλώσεις της νέας αμερικανικής διακυβέρνησης, όλα κάνουν το μέλλον μας εξαιρετικά απρόβλεπτο», πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.

Τα σχόλια του Ντόναλντ Τουσκ είναι μεταξύ των πιο κατηγορηματικών αφότου ο Τραμπ ανέλαβε την αμερικανική προεδρία πριν από 11 ημέρες, ενώ αντανακλούν μια εντεινόμενη αίσθηση σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ότι υπάρχει ανάγκη απάντησης στις κινήσεις του προέδρου σε επίπεδο πολιτικής, ιδιαίτερα στην απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους κάποιων χωρών.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι οι Βρυξέλλες φοβούνται ιδιαίτερα το ενδεχόμενο ο Τραμπ να στηρίζει το Brexit και έχουν κάνει λόγο για άλλες χώρες που μπορεί να ακολουθήσουν τη Βρετανία εκτός του μπλοκ.

Περισσότερα εδώ.