Το κόστος της κλιματικής αλλαγής αυξάνεται σταδιακά στην Ευρώπη
26 Ιανουαρίου, 2017
«Κρυφό σχέδιο» για ευρω-χρέος ετοιμάζουν Κομισιόν και ΕΚΤ
31 Ιανουαρίου, 2017

Μέι: Οι μέρες των παρεμβάσεων έχουν τελειώσει αλλά παραμένουμε ηγέτες

«Οι μέρες που η Βρετανία και οι ΗΠΑ επενέβαιναν σε κυρίαρχες χώρες σε μια προσπάθεια να ξαναφτιάξουν τον κόσμο κατ’ εικόνα τους έχουν τελειώσει», είπε η Τερέζα Μέι στην ομιλία της σε διάσκεψη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Φιλαδέλφεια, στην έναρξη της διήμερης επίσκεψής της στις ΗΠΑ.

Η αναφορά της αυτή ερμηνεύεται ως ευθύς διαχωρισμός της θέσης της σημερινής βρετανικής κυβέρνησης από την πολιτική υπέρ των παρεμβάσεων σε χώρες με τυραννικό καθεστώς των εποχών του Τόνι Μπλερ και του Ντέβιντ Κάμερον. «Δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος», είπε η βρετανίδα Πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε όμως ότι Βρετανία και ΗΠΑ πρέπει να εξακολουθήσουν να εκπληρώνουν τις «ηγετικές υποχρεώσεις» τους, ώστε να αντιμετωπίζουν τις νέες παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων της σύρραξης στη Συρία και της απειλής του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.

«Δεν μπορούμε όμως ούτε να μένουμε αδρανείς όταν η απειλή είναι πραγματική και όταν είναι προς το συμφέρον μας να επεμβαίνουμε. Πρέπει να είμαστε δυνατοί, έξυπνοι και επίμονοι. Και πρέπει να επιδεικνύουμε την αποφασιστικότητα που χρειάζεται για να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μέι.

Υπερασπίστηκε επίσης το ΝΑΤΟ και προειδοποίησε ότι η στάση έναντι της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν θα πρέπει να είναι διάλογος με προσοχή. «Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε τις ελευθερίες που έφεραν στην Ανατολική Ευρώπη ο Πρόεδρος Ρέιγκαν και η κ. Θάτσερ αποδεχόμενοι τον ισχυρισμό του Προέδρου Πούτιν ότι είναι τώρα στη σφαίρα επιρροής του», είπε η Τερέζα Μέι.

Προειδοποίησε εξάλλου για την «κακόβουλη επιρροή» του Ιράν, προσθέτοντας ότι είναι προτεραιότητα για τη Βρετανία ο περιορισμός της επιρροής αυτής και η υποστήριξη των συμμάχων της στον Περσικό Κόλπο ενάντια στην προσπάθεια της Τεχεράνης να οικοδομήσει ένα τόξο επιρροής που φτάνει μέχρι τη Μεσόγειο.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με τις έως τώρα δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, η κ. Μέι επέμεινε ότι πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Περισσότερα εδώ.