Τα Starbucks προσλαμβάνουν 10.000 πρόσφυγες παγκοσμίως
31 Ιανουαρίου, 2017
Η Τσεχία υποστηρίζει τον Τραμπ στο προσφυγικό
31 Ιανουαρίου, 2017

Οι ηγέτες του Νότου συγκροτούν ενιαίο μέτωπο εναντίον Τραμπ

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε την Ευρώπη να συγκροτήσει ένα ενιαίο μέτωπο και να δώσει μια «αμετάκλητη» απάντηση στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε συνάντηση το Σάββατο των ηγετών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει να διεξαγάγουμε έναν πιο συγκεκριμένο διάλογο με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, η οποία έχει δώσει δείγματα γραφής ότι έχει τη δική της προσέγγιση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας», δήλωσε στο τέλος της συνάντησης, εν μέσω των υπόλοιπων ηγετών που συμμετείχαν. Ο Τραμπ έχει αιφνιδιάσει τους ευρωπαίους συμμάχους της Αμερικής μετά από μια σειρά ριζοσπαστικών πρωτοβουλιών.

Έχει αποκαλέσει το ΝΑΤΟ «ξεπερασμένο», ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει ένα προγραμματισμένο διατλαντικό σχέδιο για το εμπόριο και υποστήριξε την κίνηση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, επαινώντας την απόφαση ως «ένα θαυμάσιο πράγμα» κατά τη διάρκεια συνάντησης την Παρασκευή με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μει. Την Παρασκευή υπέγραψε επίσης ένα προεδρικό διάταγμα προκειμένου να αναστείλει την άφιξη των προσφύγων και την επιβολή αυστηρών ελέγχων στους ταξιδιώτες από επτά μουσουλμανικές χώρες.

Κατά την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία του με τον Τραμπ αργά το Σάββατο βράδυ, ο Ολάντ υπογράμμισε τις «οικονομικές και πολιτικές συνέπειες μιας προστατευτικής προσέγγισης», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να τηρείται η αρχή της «αποδοχής των προσφύγων». «Αντιμέτωποι με έναν ασταθή και αβέβαιο κόσμο, η ομφαλοσκόπηση είναι μια αδιέξοδη απάντηση».

Ο Ολαντ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «αν ο Τραμπ υιοθετήσει μέτρα προστατευτισμού, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις οικονομίες, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις οικονομίες των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου, οφείλουμε να απαντήσουμε». «Και όταν αρνείται την άφιξη των προσφύγων, ενώ η Ευρώπη έχει κάνει το καθήκον της, θα πρέπει να απαντήσουμε επίσης».

Περισσότερα εδώ.