Δημόσια διαβούλευση: Ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος «Ευρώπη για τους πολίτες» 2014-2020
31 Ιανουαρίου, 2017
Σουλτς εναντίον Τραμπ και Ρωσίας
5 Φεβρουαρίου, 2017

Κομισιόν: στο στόχαστρο της ρωσικής προπαγάνδας η Μέρκελ

Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σε ακροατήριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη (31 Ιανουαρίου) ότι στην προσπάθειά της να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ, η ρωσική προπαγάνδα έχει βάλει στο στόχαστρο τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Jakub Kalensky, μέλος της ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης στον οποίο έχει ανατεθεί η μελέτη για την Ρωσική προπαγάνδα, αποκαλύπτει την τακτική της Ρωσίας ή οποία είναι να διαιρεί την κοινή γνώμη της ΕΕ στοχεύοντας συγκεκριμένο άτομο, μια κατάσταση ή ένα συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα.

Δήλωσε ότι τον τελευταίο καιρό, στόχος αυτών των επιθέσεων ήταν ως επί το πλείστον Άνγκελα Μέρκελ. Όσον αφορά τη δυσφήμηση μια χώρας, ο κύριος στόχος ήταν η Ουκρανία. Προηγουμένως ο κύριος στόχος ήταν οι ΗΠΑ, αλλά πρόσφατα, μετά την εκλογή του Donald Trump, η κατάσταση έχει αλλάξει, εξήγησε. Μια έρευνα του Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτο της Αμερικής, αποκαλύπτει ότι στις χώρες του Visegrad, ακόμα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης απεικονίζουν τη Μέρκελ ως αποτυχημένη πολιτικό. Μια άλλη τακτική της ρωσικής προπαγάνδας, είπε, είναι η όσο το μεγαλύτερη διασπορά αντιφατικών εκδοχών των γεγονότων. Αυτή αφορά περιπτώσεις οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη φήμη του Κρεμλίνου, όπως είναι η κατάρριψη του MH17, η δολοφονία του Boris Nemtsov, ή ο πρόσφατος βομβαρδισμός του ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής στην Συρία. Σε αυτές περιπτώσεις, ένας ρωσικός «στρατός παραπληροφόρησης» διασπείρει πολλές αντικρουόμενες εκδοχές των γεγονότων με στόχο την σύγχυση της κοινής γνώμης, εξήγησε.

Περισσότερα εδώ.