Άγκυρα: Προσφυγικό, Συρία και Κυπριακό στην ατζέντα της επίσκεψης Μέρκελ
5 Φεβρουαρίου, 2017
Η Ευρώπη σε αναζήτηση κοινού οράματος
5 Φεβρουαρίου, 2017

Μαζικές διαμαρτυρίες στην Ρουμανία εναντίον της κυβέρνησης

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη τη Ρουμανία την Τετάρτη (1η Φεβρουαρίου) για να διαμαρτυρηθούν για την αποποινικοποίηση μιας σειράς από αδικήματα διαφθοράς, στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν λάβει χώρα από την πτώση του κομμουνισμού το 1989, εναντίον της κυβέρνησης.

Μεταξύ 200.000 και 300.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μέσων ενημέρωσης, αψήφησαν τις υπό το μηδέν θερμοκρασίες για να διαμαρτυρηθούν, με κύρια συνθήματα «Κλέφτες!» Και «Παραιτηθείτε!» την επόμενη μέρα, που η κυβέρνηση κήρυξε έκτακτης ανάγκης. Στο Βουκουρέστι, μερικοί διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια, κροτίδες και πέτρες κατά των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν με χημικά. Μερικοί αστυνομικοί και διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά.

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, πλήθος κόσμου κατέβηκε στους δρόμους και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα – συμπεριλαμβανομένης της Τιμισοάρα, το λίκνο της επανάστασης του 1989.

«Είμαι εξοργισμένος. Το PSD κέρδισε τις εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να αλλάξουν κρυφά τον ποινικό κώδικα», δήλωσε ένας διαδηλωτής. Εάν εφαρμοστεί, όπως έχει προγραμματιστεί, εντός 10 ημερών, το διάταγμα θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να αποποινικοποιήσει το αδίκημα κατάχρησης της εξουσίας.

Περισσότερα εδώ.