URBACT: «Μαζί μπορούμε περισσότερα με λιγότερα»
5 Φεβρουαρίου, 2017
Άγκυρα: Προσφυγικό, Συρία και Κυπριακό στην ατζέντα της επίσκεψης Μέρκελ
5 Φεβρουαρίου, 2017

Κομισιόν: ΑΠΕ και ενεργειακή αποδοτικότητα είναι προτεραιότητες

Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ από το 2011, αλλά η ΕΕ παραμένει «σε καλό δρόμο» για να πετύχει τους στόχους της για το 2020 αυξάνοντας την χρήση των ΑΠΕ κατά 20%, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χτες (1η Φεβρουαρίου), με την ανακοίνωση της δεύτερης έκθεσής της αναφορικά με την ενεργειακή στρατηγική της Ένωσης.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να γίνει η «η πρώτη στον κόσμο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Αλλά ενώ οι ευρωπαϊκές επενδύσεις μειώθηκαν στα 44 δις €, η παγκόσμια υποστήριξη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια €. Ωστόσο, η ΕΕ εκπροσωπεί μόνο το 18% του συνόλου των παγκόσμιων επενδύσεων, σημειώνοντας μια πτώση σχεδόν 50% σε σχέση με πριν από έξι χρόνια. Η Επιτροπή δήλωσε ότι η νέα χρηματοδότηση θα πρέπει να φτάσει τα 379 δισεκατομμύρια € ,τα οποία απαιτούνται κάθε χρόνο για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια.

Επίσης, το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης βρίσκεται ήδη στο τραπέζι. Τόσο η οδηγία για την ενεργειακή απόδοση και η οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων αναθεωρήθηκαν πέρυσι από την Επιτροπή και αναμένουν την τελική έγκριση από τους ευρωβουλευτές. Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να εξεταστεί, να τροποποιηθεί και να εκγριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη για να τεθεί σε ισχύ. «Το 2017 θα είναι το έτος εφαρμογής», δήλωσε ο επικεφαλής της Ενεργειακής Ένωσης Maroš Šefčovič από τις Βρυξέλλες.

Περισσότερα εδώ.