Η ΕΕ υπέρ μιας ενιαίας στρατηγικής για τον εναέριο χώρο
12 Φεβρουαρίου, 2017
Ενίσχυση της εφαρμογής περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ
12 Φεβρουαρίου, 2017

Κλ. Διακομανώλη: “Η ΕΕ θα επανατοποθετηθεί στο παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον”.

Η κ. Κλ. Διακομανώλη, Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, μιλά για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα και το προσφυγικό στο Βήμα FM και τον Μπ. Παπαπαναγιώτου  (03/02/2017).

Αρχικά, η κ. Διακομανώλη αναφέρθηκε στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα, η ”πολύ ενδιαφέρουσα ατζέντα” της οποίας, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ”περιστρέφεται γύρω από τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σήμερα”. ”Σε αυτές συγκαταλέγονται το θέμα της μετανάστευσης, έτσι όπως εξελίσσεται στη Μεσόγειο, και οι καινούργιες εξελίξεις που αφορούν τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών”. Επίσης πρόσθεσε ότι στο Συμβούλιο συζητήθηκαν οι προετοιμασίες για τον εορτασμό των 60 χρόνων από τη Συνθήκη της Ρώμης, όπως και η σχέση της ΕΕ με τη Λιβύη, δεδομένου ότι οι μεγαλύτερες προσφυγικές ροές στην Ιταλία και την Ελλάδα προέρχονται από τη χώρα αυτή.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Διακομανώλη  επανέλαβε τα λόγια του Προέδρου Γιούνκερ σύμφωνα με τα οποία ”δεν θα πέσουμε στην παγίδα να στέλνουμε πίσω δηλώσεις σε κάθε δήλωση του Προέδρου της Αμερικής”. Πρόσθεσε δε ότι ”εμείς έχουμε αρχές πολύ βασικές όπως κράτος δικαίου, δημοκρατία, σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΕΕ από εδώ και πέρα θα πορευτεί βάσει αυτής της νοοτροπίας σε σχέση με όλες τις χώρες και υπό όποιες άλλες γεωπολιτικές ισορροπίες υπάρξουν από εδώ και πέρα”. Στο ίδιο πλαίσιο δήλωσε ότι: ”Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά”, τονίζοντας ότι ”η ΕΕ θα επανατοποθετηθεί στο παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον”.

Τέλος, αναφορικά με το προσφυγικό η κ. Διακομανώλη σημείωσε ότι η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί και ισχύει απρόσκοπτα, συμπληρώνοντας ότι σε ενάμιση χρόνο από τότε που η ΕΕ έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, έχει σημειωθεί μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Περισσότερα εδώ.