Οι ασιατικές οικονομίες ψηφίζουν ΕΕ των 27 μετά το Brexit
12 Φεβρουαρίου, 2017
Η Γερμανία εντείνει τον αριθμό των απελάσεων των απορριφθέντων ασύλου
12 Φεβρουαρίου, 2017

Η ΕΕ υπέρ της θέσπισης ενός ενιαίου κατώτατου μισθού

Οι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ το περασμένο έτος, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό ντάμπινγκ, σύμφωνα με τα πορίσματα μιας νέας έρευνας.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε από το Eurofound, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, υπήρξε μια ώθηση στο επίπεδο των κατώτατων μισθών το 2016. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδέα ενός ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού δεν ήταν στις προτεραιότητες της ΕΕ. Τώρα ήρθε στο προσκήνιο.

Για την καταπολέμηση της ανισότητας και της φτώχειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ωθήσει όλα τα κράτη μέλη να θεσπίσουν κατώτατους μισθούς για τους εργαζομένους τους. «Θα πρέπει να υπάρχει ένας κατώτατος μισθός σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Γιούνκερ σε μια διάσκεψη για τα κοινωνικά δικαιώματα στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, προσθέτοντας ότι εκείνοι που αναζητούν εργασία θα πρέπει επίσης να έχουν ένα εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα.

Ωστόσο, από τα 28 κράτη-μέλη, μόλις τα 22 χρησιμοποιούν το σύστημα. Στην Αυστρία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ιταλία και τη Σουηδία, το επίπεδο του κατώτατου μισθού κατοχυρώνεται με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Περισσότερα εδώ.