Η Κομισιόν απειλεί με κυρώσεις τις χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες
12 Φεβρουαρίου, 2017
Πόσο θα κοστίσει το Brexit στη Βρετανία;
12 Φεβρουαρίου, 2017

Ο Τρουντό θα απευθυνθεί στο Ευρωκοινοβούλιο για την CETA

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό θα μιλήσει στις 16 Φεβρουαρίου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με στόχο να πείσει τους ευρωβουλευτές να επικυρώσουν την εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Στην συνέχεια θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνομιλίες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και στην συνέχεια στο Αμβούργο, για να λάβει μέρος στο ετήσιο συμπόσιο. Ο Τρουντό, ο οποίος θα είναι ο πρώτος Καναδός ηγέτης ο οποίος θα απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα εξάρει τη μακρά διαδικασία που ακολουθήθηκε για την οικονομική και εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών (CETA).

Η συμφωνία απαιτεί επίσης την επικύρωση της από τα κράτη μέλη της ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια. Θα εξαλείψει το 98% των δασμών μεταξύ των δύο πλευρών.

Η επίσκεψη έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για τις εμπορικές συνομιλίες, με το Ηνωμένο Βασίλειο έτοιμο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απορρίπτει την εμπορική συμφωνία Ασίας-Ειρηνικού αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση του σύμφωνου εμπορίου Βόρειας Αμερικής.

Ο Τρουντό όμως δήλωσε ότι η «CETA θέτει υψηλά πρότυπα για τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών για το μέλλον». Ο ίδιος την αποκάλεσε ως την «πιο προοδευτική εμπορική συμφωνία η οποία τέθηκε υπό διαπραγμάτευση από τον Καναδά ή την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Περισσότερα εδώ.