Χωρίς ενιαία στάση η Ομάδα Βίζεγκραντ για τον Τραμπ. Ειδικό Αφιέρωμα
12 Φεβρουαρίου, 2017
Μισό εκατομμύριο διαδηλωτές στη Ρουμανία παρά την υποχώρηση της κυβέρνησης
12 Φεβρουαρίου, 2017

Σύνοδος της Βαλέτα: Άλλο Τραμπ άλλο παραδοσιακές σχέσεις με ΗΠΑ

Οι διατλαντικές σχέσεις αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα επέμεινε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο τέλος της άτυπης συνόδου κορυφής στη Μάλτα, όπου οι ηγέτες της ΕΕ την Παρασκευή (3 Φεβρουαρίου) σχολίασαν τα όσα είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι για όλους μας η προστασία της σχέσης μας με τις  Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη πολιτική προτεραιότητα», δήλωσε ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή από το να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στις ικανότητές της να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και παράλληλα επέκρινε τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τους πρόσφυγες και αποκάλεσε το ΝΑΤΟ «ξεπερασμένο». «Αυτό που διακυβεύεται είναι η ίδια η μοίρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν διαφορετικές αποχρώσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι υφίσταται, μέσα από ένα ορισμένο αριθμό δηλώσεων από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, η πίεση για το τι πρέπει να είναι ή να μην είναι η Ευρώπη», πρόσθεσε ο απερχόμενος πρόεδρος. Αλλά ο Ολαντ σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να συμφωνήσει σε μια ενιαία, είτε πρόκειται για την ευρωπαϊκή άμυνα, το εμπόριο ή τις σχέσεις με τη Ρωσία. «Υπάρχει επίσης η ανάγκη να εξασφαλιστεί η δική μας άμυνα στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας. Πρέπει να προστατεύσουμε τα εμπορικά μας συμφέροντα, όταν αυτά απειλούνται».

Ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Μουσκάτ επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξάρτητα από την τωρινή κυβέρνηση. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στη Euractiv, ο Μουσκάτ προειδοποίησε ότι πρέπει να αποφύγουμε την παγίδα του αντιαμερικανισμού.

Περισσότερα εδώ.