Δέσμευση των ΥΠΕΞ της ΕΕ να συνδράμουν την Λιβύη για το προσφυγικό
12 Φεβρουαρίου, 2017
Σε δίκη για προεκλογικές ατασθαλίες οδηγείται ο Σαρκοζί
12 Φεβρουαρίου, 2017

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι «αθώα» για τη δημόσια υγεία

Ο Βιτένις Αντριουκαίτης, Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, δήλωσε ότι αντιτίθεται στη διαφήμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως κάτι «cool» με στόχο την προσέλκυση νέων σε ηλικία καπνιστών, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει επίσης να φέρουν προειδοποίηση για την υγεία.

Οι νέοι Βρετανοί εγκαταλείπουν όλο και περισσότερο το παραδοσιακό κάπνισμα και στρέφονται προς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα πορίσματα μιας νέας έκθεσης. Σύμφωνα με την έρευνα, στη Βρετανία ένα άτομο κάθε τέσσερα λεπτά γίνεται ατμιστής κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών. Συνολικά, η έκθεση τόνισε ότι 2,2 εκατομμύρια Βρετανοί χρησιμοποιούν τώρα ηλεκτρονικά τσιγάρα το οποίο αντιστοιχεί σε αύξηση 55% σε μόλις τρία χρόνια, ακολουθούμενοι από 1,5 εκατομμύρια Γάλλους, 760.000 Ιταλούς, και 750.000 Γερμανούς.

«Ο αριθμός των Πολωνών που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα έχει εκτοξευθεί κατά σχεδόν 250% τα τελευταία τρία χρόνια, στους 756.000», ισχυρίζεται η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την Ernst & Young για λογαριασμό της British American Tobacco. Τόνισε, επίσης, ότι 850.000 Βρετανοί έχουν εγκαταλείψει πλήρως το κάπνισμα με τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, ενώ το ήμισυ των Γάλλων έχει κόψει το παραδοσιακό κάπνισμα εντελώς. Αυτό το γεγονός «μπορεί να σχετίζεται» με τις δηλώσεις του Public Health England, ενός οργανισμού του Υπουργείου Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, και σε άλλες, που «έχουν υποστηρίξει ότι είναι 95% λιγότερο επιβλαβές από τα τσιγάρα», σημείωσαν οι ερευνητές. Σύμφωνα με τους ατμιστές, ο κύριος λόγος τους για τη χρήση των νέων συσκευών είναι επειδή «τα θεωρούν ως λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα και, επειδή τους βοήθησε να μειώσουν ή να σταματήσουν το κάπνισμα».

Το περασμένο έτος (Απρίλιος), το Royal College of Physicians, ένας βρετανικός επαγγελματικός οργανισμός αφιερωμένος στη βελτίωση της πρακτικής της ιατρικής, δημοσίευσε μια έκθεση η οποία στηρίζει το επιχείρημα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιθανό να είναι ευεργετικά για τη δημόσια υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Οι καπνιστές μπορεί, ως εκ τούτου, να καθησυχάζονται και να ενθαρρύνονται να τα χρησιμοποιούν, και το κοινό μπορεί να έχει τη βεβαιότητα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ πιο ασφαλή από το κάπνισμα», κατέληξε η έκθεση.

Περισσότερα εδώ.