Χειμερινές οικονομικές προβλέψεις 2017
15 Φεβρουαρίου, 2017
Μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία κατά τις διαδικασίες εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ
15 Φεβρουαρίου, 2017

Ημέρα του 112: Νέες τεχνολογικές λύσεις για τον εντοπισμό κλήσεων έκτακτης ανάγκης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση γιόρτασε στις 11 Φεβρουαρίου, την ημέρα του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης 112. Η κλήση του 112 είναι δωρεάν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ χάρη σε νομοθεσία της ΕΕ που θεσπίστηκε το 1991.

Η φετινή χρονιά φέρνει επιπλέον σημαντικές βελτιώσεις για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης μέσω του 112: Έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα δείχνει πρόοδο για τον ακριβή εντοπισμό του καλούντος σε ορισμένα κράτη μέλη (για παράδειγμα, στη Λιθουανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Εσθονία).

Κάθε χρόνο, περίπου 300.000 άτομα δεν μπορούν να περιγράψουν το πού βρίσκονται λόγω της κατάστασης της υγείας τους, της έλλειψης γνώσεων ή του επιπέδου στρες το οποίο υφίστανται. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, η ΕΕ χρηματοδότησε το πρόγραμμα HELP 112 το οποίο δοκίμασε τη χρήση του παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης (GNSS) για τη βελτίωση του εντοπισμού του καλούντος στη Λιθουανία, στην Ιταλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε τμήματα της Αυστρίας· πρόσφατα βοήθησε να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές.

Ο κ. Άντρους Άνσιπ, Αντιπρόεδρος και αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, δήλωσε σχετικά: «Χαιρετίζω αυτό το σημαντικότατο βήμα το οποίο βοηθά τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο, και αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να κάνουν τη ζωή μας ασφαλέστερη. Ελπίζω ότι στο μέλλον όλοι οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να επωφελούνται από αποτελεσματικότερες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, χάρη σε λύσεις εντοπισμού θέσης του καλούντος.»

Η κ. Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, Επίτροπος αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, πρόσθεσε: «Η δορυφορική πλοήγηση είναι ζωτικής σημασίας για τον προσδιορισμό της ακριβούς θέσης εκείνων που καλούν τον αριθμό 112 και για τη διάσωσή τους. Το Galileo, το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, θα είναι σε θέση να εντοπίζει τον καλούντα με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια. Η έναρξη των αρχικών υπηρεσιών του Galileo και τα πρώτα έξυπνα κινητά τηλέφωνα Galileo που διατίθενται στην αγορά δείχνουν πώς τα διαστημικά δεδομένα κάνουν τη διαφορά στην καθημερινή ζωή των πολιτών της ΕΕ.»

Περισσότερα εδώ.