Ο Γιούνκερ δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία
15 Φεβρουαρίου, 2017
Κομισιόν κατά ΔΝΤ στις προβλέψεις για Ελλάδα
15 Φεβρουαρίου, 2017

Η Γαλλία καλεί τη Γερμανία να αυξήσει τις δαπάνες της για επενδύσεις

Ο υπουργός οικονομίας της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν αντέκρουσε την επίθεση των ΗΠΑ εναντίον της Γερμανίας για το εμπορικό της πλεόνασμα αλλά παρότρυνε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να αυξήσει τις δαπάνες της για επενδύσεις.

Σε μια συνέντευξη του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt τη Δευτέρα (13 Φεβρουαρίου), ο Σαπέν παραμέρισε τις επικρίσεις των ΗΠΑ ότι η Γερμανία εκμεταλλεύεται ένα «υποτιμημένο» ευρώ για να προωθήσει τις εξαγωγές της.

Η επίθεση «πολύ προφανώς δεν έχει νόημα», δήλωσε ο Σαπέν. Αλλά, προσέθεσε, ότι η Γερμανία «θα μπορούσε να κάνει περισσότερα» όσον αφορά τις επενδυτικές της δαπάνες. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι προς το συμφέρον τόσο των Γερμανών όσο και της ευρωζώνης», δήλωσε.

Η συνέντευξη του Σαπέν προσέθεσε εξωτερική πίεση σε έναν εσωτερικό διάλογο που έχει ξεκινήσει στη Γερμανία για το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας, η οποία έχει κατ’ επανάληψη σπάσει ρεκόρ από την αρχή της οικονομικής κρίσης του 2008-9. Την περασμένη Πέμπτη, η εθνική στατιστική αρχή Destatis, ανακοίνωσε ότι η Γερμανία εξήγαγε 253 δισεκατομμύρια € περισσότερα από ότι εισήγαγε το 2016. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά ένα ποσοστό της τάξης του 1,2% πλέον του υπάρχοντος € 1.2 τρις, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,6% στα € 955 δις.

Περισσότερα εδώ.