EUROPRESSIVE NEWSLETTER Ιανουάριος 2017
12 Φεβρουαρίου, 2017
Προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο η μεταρρύθμιση για την αγορά άνθρακα στην ΕΕ
15 Φεβρουαρίου, 2017

Θετικές οι προοπτικές για την ανάπτυξη στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, τη Δευτέρα (13 Φεβρουαρίου), παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες οι οποίες δημοσιεύθηκαν ώρες μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις, θα μεταφέρει θετικά νέα για τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και την ευρωζώνη, στην συνέντευξη Τύπου σήμερα. Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά οικονομικές προοπτικές της ηπείρου.

Και ο αντίκτυπος που θα έχει η κυβέρνηση Τραμπ για την οικονομία της ΕΕ εξακολουθεί να είναι ασαφής. Όμως, παρά την πολιτική αβεβαιότητα, οι ευρωπαϊκές οικονομίες παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σύγκριση με αυτό που αναμενόταν στις αρχές Νοεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει τώρα η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη να φθάσει το 1,6% το τρέχον έτος, σε σύγκριση με 1,5% πριν από τρεις μήνες. Το ποσοστό θα είναι ελαφρώς βελτιωμένο, επίσης, το 2018, με αναμενόμενη αύξηση 1,8% του ΑΕΠ, ενώ αρχικά το φθινόπωρο υπήρχε πρόβλεψη για 1,7%, σύμφωνα με στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή της Euractiv.com.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση του ΑΕΠ στην ΕΕ συνολικά αναμένεται να ανέλθει στο 1,8% το τρέχον έτος, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του 1,6% το Νοέμβριο. Την άνοιξη, πριν από το Brexit και τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Επιτροπή ανέμενε ρυθμό ανάπτυξης 1,9%. Για το 2018, η Επιτροπή διατηρεί τις προβλέψεις της για 1,8%.

Περισσότερα εδώ.