Zητούν σκληρά μέτρα, δίνουν αναπτυξιακά «αντίμετρα»
15 Φεβρουαρίου, 2017
Παραίτηση από τα πνευματικά δικαιώματα για ΑμεΑ από το ΔΕΚ
15 Φεβρουαρίου, 2017

Ο Μακρόν στο στόχαστρο της ρωσικής προπαγάνδας

Το φαβορί των γαλλικών προεδρικών εκλογών Εμμανουήλ Μακρόν έχει μπει στο στόχαστρο των ρωσικών μέσων ενημέρωσης αλλά και έχει γίνει θύμα επιθέσεων μέσω ίντερνετ πάλι από το εσωτερικό της Ρωσίας με στόχο την συνδρομή στις προεκλογικές εκστρατείες των αντιπάλων του, οι οποίοι διάκεινται πιο φιλικά προς τη Μόσχα, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματός του, τη Δευτέρα (13 Φεβρουαρίου).

Τα σχόλια από τον Ρισάρ Φεράντ, γενικό γραμματέα του κόμματος του Μακρόν En Marche, σηματοδότησαν την πρώτη άμεση καταγγελία από ένα γαλλικό πολιτικό κόμμα εναντίον των δυνάμεων εκείνων στη Ρωσία οι οποίες προσπαθούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου. Ο Φεράντ, ο οποίος δήλωσε ότι η Μόσχα διάκειται ευνοϊκά υπέρ της ακροδεξιάς ηγέτιδας Μαρίν Λεπέν και του κεντροδεξιού υποψήφιου Φρανσουά Φιγιόν, κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία «ξένη ανάμιξη» στις εκλογές.

Αναφέροντας το παράδειγμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ στις οποίες οι μυστικές υπηρεσίες διαπίστωσαν επέμβαση του Κρεμλίνου, δήλωσε, «όταν οι Αμερικανοί το κατάλαβαν, ήταν ήδη πολύ αργά».

Ο Μακρόν, ένας ανεξάρτητος κεντρώος, κάλυψε το κενό που άφησε ο Φιγιόν μετά το σκάνδαλο με τις αμοιβές της γυναίκας του, και πλέον θεωρείται φαβορί για να κερδίσει στο δεύτερο γύρο την Λεπέν, η οποία είναι γνωστή για τα αντιευρωπαϊκά αισθήματά της και υποστηρίζει την ρωσική πολιτική για την Ουκρανία. Ένα δημοσίευμα στις 4 Φεβρουαρίου στη γαλλική γλώσσα του online ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Σπούτνικ ανέφερε ότι οφιλορώσος κεντροδεξιός βουλευτής Nicolas Dhuicq δήλωσε ότι ο Μακρόν είναι μια μαριονέτα των ΗΠΑ και της πολιτικής και οικονομικής ελίτ και ότι σύντομα θα γίνουν δημόσιες αποκαλύψεις για την προσωπική του ζωή.

Το δημοσίευμα αυτό  φαίνεται να έπαιξε ρόλο στη διάψευση που προχώρησε ο Μακρόν για να καταρρίψει τις φήμες για εξωσυζυγική ομοφυλοφιλική σχέση. Ο Φεράντ δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση ότι το τηλεοπτικό κανάλι Russia Today και το Sputnik, ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, διασπείρουν «ψεύτικες ειδήσεις», με στόχο την αλλαγή της στάσης της κοινής γνώμης εναντίον του Μακρόν.

Περισσότερα εδώ.