Ο Μακρόν στο στόχαστρο της ρωσικής προπαγάνδας
15 Φεβρουαρίου, 2017
Αναβάθμιση του ενιαίου αριθμού 112 λόγω της δορυφορικής τεχνολογίας
15 Φεβρουαρίου, 2017

Παραίτηση από τα πνευματικά δικαιώματα για ΑμεΑ από το ΔΕΚ

Η παραίτηση από τα πνευματικά δικαιώματα που έχει σκοπό να διευκολύνει άτομα με προβλήματα όρασης να αποκτήσουν πρόσβαση στη λογοτεχνία έλαβε το πράσινο φως από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον ελεύθερη να επικυρώσει την Συνθήκη του Μαρρακές (2013), η οποία απαιτεί από τις χώρες να επιτρέπουν την αναπαραγωγή δημοσιεύσεων χωρίς την άδεια του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων, έτσι ώστε άτομα με προβλήματα όρασης να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Οκτώ κράτη μέλη (Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο), δήλωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη σύναψη της Συνθήκης, οπότε η Κομισιόν προσέφυγε στο ΔΕΚ.

Σε μια γνωμοδότηση η οποία εκδόθηκε σήμερα (14 Φεβρουαρίου), το δικαστήριο του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει πράγματι το δικαίωμα να ενεργεί εξ ονόματος των κρατών μελών, όχι επειδή η Κομισιόν έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την εμπορική πολιτική αλλά επειδή η Συνθήκη επηρεάζει αρκετούς από τους κοινούς κανόνες.

Περισσότερα εδώ.