Νέος Εαρινός Κύκλος Σεμιναρίων Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη : Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια και Θεμελιώδη Δικαιώματα.
5 Μαρτίου, 2017
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2017 Κοινή Δήλωση Ευρωπαίων Επιτρόπων
8 Μαρτίου, 2017

Συνδιοργάνωση- Συνέδριο “Youth and Crises in Europe”

Το δίκτυο Jean Monnet Networks GovUNet (Governance, Plurarism and Trans-Nationalisation in Europe) σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης-Europe Direct Βορείου Αιγαίου διοργάνωσαν Διεθνές Συνέδριο με θέμα “Youth and Crises in Europe”, που πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στην έναρξη του Συνεδρίου χαιρέτισε ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Αργύρης Περουλάκης, και ο κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Ο κύριος Περουλάκης σημείωσε:
“Όπως είπε ο Πρόεδρος Jean-Claude Juncker στο #SOTEU: πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο πρέπει να επενδύσουμε στη Νεολαία. Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι η Ευρώπη είναι και παραμένει η Ήπειρος της νεανικής ανεργίας.
Φυσικά αυτό είναι στις αρμοδιότητες των κρατών-μελών, όμως με την Εγγύηση για τη Νεολαία εδώ και τρία χρόνια ενισχύθηκαν οι πιο προβληματικές περιφέρειες και ήδη 9 εκ. νέοι είχαν την ευκαιρία να βρουν μια θέση εργασίας, πρακτική άσκηση ή μαθητεία.
Επιπλέον, η αλληλεγγύη, που είναι το συγκολλητικό υλικό της Ε.Ε., θα δοθεί στα χέρια των νέων μέσω του European Solidarity Corps. Ήδη από την εκκίνηση του (2 μήνες πριν) έχει 21.000 νέους εγγεγραμμένους και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 θα αποκτήσει και τη νομική του βάση.”

Στο Συνέδριο πήραν μέρος 8 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και τα Πανεπιστήμια Louvain La Neuve, Cadiz, Λουξεμβούργου, Babes Bolyai (Cluj) και Siegen, από τα οποία απαρτίζεται το δίκτυο του JeanMonnet Networks, με παρουσιάσεις διδακτόρων, μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών.

Το Συνέδριο ήταν μέρος της εβδομάδας δράσεων του JeanMonnet Networks που συμπεριλάμβανε ειδικά σεμινάρια και workshops με θέματα σχετικά με κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν καθοριστικούς τομείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.