EUROPRESSIVE NEWSLETTER Φεβρουάριος 2017
8 Μαρτίου, 2017
Λευκή Βίβλος για το μέλλον της Ευρώπης: Δρόμοι ενότητας για την ΕΕ των 27
9 Μαρτίου, 2017

Το μέλλον της ΕΕ: Η ολομέλεια συζητά τη “Λευκή Βίβλο” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησαν την Τετάρτη για τη “Λευκή Βίβλο” που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μέλλον της Ευρώπης και παρουσιάστηκε κατά την ολομέλεια του ΕΚ στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τα περισσότερα μέλη καλωσόρισαν την απόφαση της Επιτροπής να περιγράψει πέντε πιθανές διαδρομές για το μέλλον της ΕΕ, ενώ άλλοι την κατέκριναν για την αναποφασιστικότητά της να επιλέξει μία ή να δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, υπογράμμισε ότι το έναυσμα για να ξεκινήσει η συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ ήταν οι τρεις εκθέσεις που ψηφίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην προηγούμενη ολομέλεια. Τόνισε ότι οι εκδηλώσεις για την 60η επέτειο από τη Συνθήκης της Ρώμης πρέπει να αποτελέσουν “ευκαιρία για τα θεσμικά όργανα να ακούσουν τους πολίτες και να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες τους”.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρουσίασε πέντε εναλλακτικές απαντήσεις στο ερώτημα “που οδεύει η Ευρώπη”, τονίζοντας ότι μιλά για μια Ευρώπη των 27. “Αποστολή μας είναι να δείξουμε τι είναι σε θέση να κάνει η Ευρώπη και τι δεν μπορεί να κάνει”, σημείωσε, δίνοντας το παράδειγμα της ανεργίας: “η ΕΕ από μόνη της δεν μπορεί να έχει ολόκληρη την ευθύνη για την καταπολέμηση της ανεργίας”. “Δεν μπορούμε να σας δώσουμε τον ουρανό με τ’ άστρα… Υπάρχουν περιπτώσεις που το μόνο που μπορούμε να προσφέρουμε είναι ένα τηλεσκόπιο”.

Ο κ. Γιούνκερ απαρίθμησε πέντε εναλλακτικά σενάρια:

“Καμία αλλαγή”

“ΕΕ με μόνο την εσωτερική αγορά”

“Όσοι μπορούν, να κάνουν περισσότερα”

“Να κάνουμε λιγότερα, καλύτερα”

“Να κάνουμε περισσότερα όλοι μαζί”…

“Δεν θα σας πω ποια είναι η δική μου επιλογή σήμερα, γιατί δεν είμαι εγώ αυτός που θα πάρει την τελική απόφαση”, είπε καλώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα εθνικά κοινοβούλια, τις κυβερνήσεις και τους πολίτες να συμβάλλουν στη συζήτηση. Η επιτροπή θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις μέχρι το Σεπτέμβριο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση για την Κατάσταση της Ένωσης και θα έχει ακούσει τους εισηγητές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Περισσότερα εδώ.