Πόλεις και περιφέρειες «κινητήριες δυνάμεις» για την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ
12 Μαρτίου, 2017
Εμπόδια στη χρήση του διαδικτύου στην Αφρική
12 Μαρτίου, 2017

Η Βουλγαρία θα ορίσει Επίτροπο μέχρι τον Απρίλιο

Ο υπηρεσιακός Βούλγαρος Πρωθυπουργός Ογκνιάν Γκερντζίκοφ δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι μπορεί να διορίσει τον Επίτροπο της ΕΕ μετά τις εκλογές της 26ης Μαρτίου, αν και τα αποτελέσματα τους δεν θα επιτρέψουν άμεσα τον σχηματισμό της κυβέρνησης.

Ο Γκερντζίκοφ δήλωσε χθες (1 Μάρτη), ότι η κυβέρνησή επιθυμεί να ενταχθεί επίσημα στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM-2), κοινώς η «αίθουσα αναμονής» για το ευρώ, πριν παραδώσει την εξουσία. Η βαλκανική χώρα εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, και ενώ έχει χαμηλό πληθωρισμό και σταθερή δημοσιονομική κατάσταση η είσοδό της στην ευρωζώνη έχει παρακωλυθεί από την εκτεταμένη διαφθορά και τα χαμηλά εισοδήματα. Οι Βούλγαροι θα προσέλθουν στις κάλπες στις 26 Μαρτίου για να εκλέξουν τα 240 μέλη της Εθνοσυνέλευσης. «Εάν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι τέτοιο, ώστε να μην επιτρέψει το γρήγορο σχηματισμό νέου υπουργικού συμβούλιου, θα προτείνουμε έναν υποψήφιο, γιατί δεν μπορούμε να μείνουμε πολύ περισσότερο χωρίς Βούλγαρο Επίτροπο», δήλωσε ο Γκερντζίκοφ.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Γκερντζίκοφ θα παραμείνει στη θέση της μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Αλλά με τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Βουλγαρίας, το κεντροδεξιό GERB και τους αριστερούς σοσιαλιστές να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής στις δημοσκοπήσεις, ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης θα είναι δύσκολος, λένε οι αναλυτές.

Περισσότερα εδώ.