Ούτε ένα ευρώ δεν απορρόφησε η Ελλάδα για το πρόγραμμα διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία
12 Μαρτίου, 2017
Ο Τουσκ δηλώνει έτοιμος για να αναλάβει εκ νέου καθήκοντα στην Προεδρία του Συμβουλίου
12 Μαρτίου, 2017

Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων αναδεικνύει το χάσμα Ανατολής – Δύσης

Η συναίνεση η οποία επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών τη Δευτέρα (6 Μαρτίου) αναφορικά με την ανάγκη οικοδόμησης μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων κινδυνεύει να αναζωπυρώσει τις εντάσεις μεταξύ των κρατών της ανατολικής και δυτικής Ευρώπης. Η EurActiv Γαλλίας αναφέρει.

Μετά τη δυσκολία να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σχετικά με την κρίση του μεταναστευτικού, τα ανατολική και τα δυτικά κράτη μέλη της ΕΕ βρίσκονται για άλλη μια φορά διχασμένα στο ενδεχόμενο μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, ένα σενάριο το οποίο γίνεται όλο και πιο ελκυστικό, για την περίοδο μετά το Brexit.

 «Σκληρός πυρήνας» εναντίον περιφέρειας

Ενώ η ιδέα της οικοδόμησης του μέλλοντος της ΕΕ γύρω από έναν «σκληρό πυρήνα» και μιας ομάδας περιφερειακών κρατών έχει γοητεύσει τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, τα πιο νέα μέλη της ΕΕ βλέπουν την εξέλιξη αυτή με καχυποψία.

«Η σύνοδος κορυφής των Βερσαλλιών δεν είναι και τόσο καλή, αν προέρχεσαι από ένα από τα μικρά κράτη μέλη», δήλωσε ο Ουγγρος ευρωβουλευτής György Schöpflin σε συζήτηση που διοργανώθηκε από τη Club Grande Europe στο Παρίσι την Τρίτη (7 Μαρτίου).

Περισσότερα εδώ.