Εμπόδια στη χρήση του διαδικτύου στην Αφρική
12 Μαρτίου, 2017
Tο Erasmus έκλεισε 30 χρόνια και αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις
12 Μαρτίου, 2017

Η ομάδα του Βίζεγκραντ ανακοίνωσε το όραμά της για το μέλλον της ΕΕ

Οι ηγέτες της ομάδας του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία και Ουγγαρία), υιοθέτησαν χθες (2 Μαρτίου) μια κοινή δήλωση για την συμβολή τους στη Διακήρυξη της Ρώμης, η οποία θα εγκριθεί κατά τη σύνοδο κορυφής στην ιταλική πρωτεύουσα στις 25 Μαρτίου.

Οι χώρες του Βίζεγκραντ έχουν βρει κοινό έδαφος τα τελευταία χρόνια κυρίως μέσω της αντίθεσής τους στην πολιτική μετεγκατάστασης της ΕΕ και απορρίπτοντας την ιδέα μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, αλλά και στην προάσπιση της διατήρηση της πολιτικής συνοχής της Ένωσης.

Όμως, αυτή η περιφερειακή ομάδα δεν είναι ομοιογενής. Η  Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία καθοδηγούνται από πρωθυπουργούς προερχόμενους από την κεντροαριστερά. Η Ουγγαρία από το Βίκτορ Ορμπάν Viktor, ο οποίος ηγείται μιας «ανελεύθερης δημοκρατίας», ενώ η Πολωνία από μια ευρωσκεπτικιστική λαϊκιστική κυβέρνηση. Οι χώρες του Βίζεγκραντ είναι οι πιο αισιόδοξες αναφορικά με την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Ορμπάν ιδίως να εκφράζει τον ενθουσιασμό του.

Η Σλοβακία είναι η μόνη χώρα του Βίζεγκραντ η οποία έχει υιοθετήσει το ευρώ, ενώ οι άλλες τρεις χώρες δεν έχουν κάποιο σχέδιο για να ενταχθούν στο κοινό νόμισμα σύντομα. Και οι τέσσερις χώρες είναι καθαροί αποδέκτες χρηματοδότησης από την ΕΕ.

Περισσότερα εδώ.