Ο Ορμπάν αποκαλεί την «εθνική ομοιογένεια» απαραίτητη για την επιτυχία
12 Μαρτίου, 2017
Η Επιτροπή του Κοινοβουλίου για το Dieselgate προτείνει την σύσταση νέας υπηρεσίας για τις οδικές μεταφορές
12 Μαρτίου, 2017

Η Πολωνία επιβεβαίωσε την αντίρρηση της στην ανανέωση της θητείας του Τουσκ

Η Πολωνία επιβεβαίωσε χθες (28 Φεβρουαρίου) ότι θα αντιταχθεί στην ανανέωση της θητείας του πρώην πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ την επόμενη εβδομάδα ως πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την ολοένα και αυξημένη απομόνωση της εθνικιστικής πολωνικής κυβέρνησης από την Ευρώπη.

Η θητεία του Τουσκ ως επικεφαλής του Συμβουλίου λήγει τον Μάιο. Ο πρόεδρος του θεσμού θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο, μεταξύ άλλων, στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την έξοδο της από την ΕΕ. Ο Τουσκ, ένας μετριοπαθής κεντρώος, απολαμβάνει ευρεία υποστήριξη μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για μια δεύτερη θητεία, εκτός από τη δική του χώρα, όπου το κόμμα Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), υπό την ηγεσία του-ανταγωνιστή του Γιάροσλαβ Καζίνσκι, βρίσκεται στην εξουσία.

«Ο Ντόναλντ Τουσκ είναι ένας πολιτικός, ο οποίος παραβιάζει τους στοιχειώδεις κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Καζίνσκι σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία. «Κάποιος ο οποίος παραβιάζει τους κανόνες αυτούς απλά δεν μπορεί να είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπολογίζει στην υποστήριξή μας – ή την έλλειψη αντίρρησης μας», είπε.

Ο Καζίνσκι θεωρεί τον Τουσκ ως «ηθικό αυτουργό» για το θάνατο του δίδυμου αδερφού του, τον πρόεδρο Λεχ Καζίνσκι, σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία το 2010, όταν ο Τουσκ ήταν πρωθυπουργός της Πολωνίας. Πολωνικές και ρωσικές έρευνες κατέληξαν σε λάθος του πιλότου για τη συντριβή. Οι ηγέτες της ΕΕ συνήθως ορίζουν την προεδρία του Συμβουλίου με ομοφωνία, αλλά θα μπορούσαν επίσης να το κάνουν με πλειοψηφία εάν κριθεί απαραίτητο – ένα σενάριο το οποίο με διπλωμάτες είναι πλέον πιθανό. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τουσκ έχει επικριθεί έντονα από τους συμπατριώτες του.

Περισσότερα εδώ.