Το ΕΛΚ πιο κοντά στο σενάριο Γιούνκερ για μια Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων»
12 Μαρτίου, 2017
Έξι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ζήτησαν την συνδρομή των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας
12 Μαρτίου, 2017

Η Σύνοδος Κορυφής θα εξετάσει την παρέμβαση της Τουρκίας σε εκλογές στην ΕΕ

Η ΕΕ δεν διαθέτει κανόνες που διέπουν τη διοργάνωση εκλογικών εκστρατειών από τρίτες χώρες, στο έδαφός της. Οι πρόσφατες τουρκικές προσπάθειες για προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία, την Αυστρία και άλλες χώρες θα είναι ένα από τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής στις 9 με 10 Μαρτίου.

Οι Τούρκοι πολίτες θα ψηφίσουν στις 16 Απριλίου για το αν θα δώσουν στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να υπογράφει διατάγματα, να κηρύττει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να διαλύει το κοινοβούλιο σε περιόδους κρίσης. Η Άγκυρα τρέχει μια εκστρατεία για να πείσει ψηφοφόρους σε διάφορες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των τριών εκατομμυρίων τουρκικής καταγωγής πολιτών στη Γερμανίας – η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα εκτός Τουρκίας – να υποστηρίξουν την επέκταση αρμοδιοτήτων του Ερντογάν.

Η τουρκική εκστρατεία έχει ενοχλήσει πολλές πρωτεύουσες της ΕΕ. Ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, δήλωσε θα πρέπει να απαγορευτεί στους Τούρκους πολιτικούς να κάνουν πολιτική εκστρατεία στην ΕΕ, υποστηρίζοντας την απόφαση ορισμένων γερμανικών πόλεων να ακυρώσουν σχετικές εκδηλώσεις.

Ερντογάν συνέκρινε την απόφαση αυτή με «Ναζιστικές πρακτικές», γεγονός το οποίο με την σειρά του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία.

Περισσότερα εδώ.