Οι ηγέτες της ΕΕ ανησυχούν για την «επιστροφή των δαιμόνων των Βαλκανίων»
12 Μαρτίου, 2017
Από τη Μόσχα ο Γκάμπριελ εκφράζει την ανησυχία του για μια νέα κούρσα εξοπλισμών
12 Μαρτίου, 2017

Ξεκίνησε η εφαρμογή της «Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων»

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να «σαλαμοποιήσουν» ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για να ανοίξει το γραφείο του πρώτου εισαγγελέα της ΕΕ, με ορισμένους υποστηρικτές του να το αποκαλούν μια νίκη για την «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», επειδή θα δώσει το δικαίωμα σε χώρες που αντιτίθενται σε αυτό να αποχωρήσουν.

Δέκα χώρες έχουν δηλώσει ότι δεν θα στείλουν τους εισαγγελείς στη νέα υπηρεσία. Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χτες (9 Μαρτίου), οι αρχηγοί κρατών των 28 χωρών της ΕΕ άφησαν ελεύθερες τις χώρες οι οποίες δεν επιθυμούν να ενταχθούν το γραφείο του εισαγγελέα με την εφαρμογή της σπανίως εφαρμόσιμης πολιτικής της ενισχυμένης συνεργασίας για τον αποκλεισμό των μη συνεργάσιμων κρατών-μελών από τη νομοθεσία της ΕΕ. Οι χώρες αυτές εξακολουθούν να διατηρούν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν αργότερα. Η Επιτροπή πρότεινε την σύσταση του γραφείου του εισαγγελέα στο 2013, με την ελπίδα να καταστεί ευκολότερη και ταχύτερη η διαδικασία διερεύνησης δύσκολων διασυνοριακών υποθέσεων διαφθοράς οι οποίες αφορούν διασπάθιση κονδυλίων της ΕΕ. Αλλά ορισμένα κράτη μέλη είναι κατά της πρότασης.

Ένας εκπρόσωπος της OLAF, ο οργανισμός καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ, δήλωσε οι απάτες με χρήματα της ΕΕ ανήλθαν σε € 888 εκατομμύρια το 2015. Μεταξύ 18 και 20 χώρες έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στο γραφείο του εισαγγελέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες αποκαλούν το εγχείρημα ως παράδειγμα της «Ευρώπης πολλών ταχυτήτων» στην πράξη.

Η «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων» έγινε γρήγορα ένα σύνθημα στις Βρυξέλλες. Οι χώρες που δεν το επιθυμούν μπορούν να κρατήσουν πιο χαλαρούς δεσμούς με την ΕΕ. Το Φεβρουάριο, 17 χώρες υπέγραψαν μια επιστολή προς τους αρχηγούς κρατών ζητώντας τους να μετατρέψουν τον κανονισμό εισαγγελέα σε μια πιο ήπια συμφωνία η οποία θα διευκολύνεις τις χώρες οι οποίες δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν, να αποχωρήσουν.

Περισσότερα εδώ.