Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων αναδεικνύει το χάσμα Ανατολής – Δύσης
12 Μαρτίου, 2017
Η ΕΕ θα ανανεώσει την υποστήριξή της στα Δυτικά Βαλκάνια
12 Μαρτίου, 2017

Ο Τουσκ δηλώνει έτοιμος για να αναλάβει εκ νέου καθήκοντα στην Προεδρία του Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι είναι «έτοιμος» για όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να αποφασίσουν σήμερα (9 Μαρτίου) αν θα ανανεώσει τη θητεία του-παρά την υποστήριξη ενός άλλου υποψηφίου από την πολωνική κυβέρνηση.

«Δεν ευθύνομαι εγώ για τις συγκρούσεις», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (8 Μαρτίου). Σε μια ξεκάθαρη απάντηση στις κατηγορίες από τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, ο Τουσκ επέμεινε ότι υπήρξε «αμερόληπτος και πολιτικά ουδέτερος έναντι όλων των 28 κρατών μελών». Η Πολωνή πρωθυπουργός Beata Szydło έγραψε ότι ο Τουσκ «παραβιάζει βάναυσα» την πολιτική ουδετερότητα σε επιστολή που απέστειλε προς τους ηγέτες χωρών της ΕΕ σήμερα, μία ημέρα πριν από την έναρξη της διήμερης συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Ώρες μετά τη δημοσίευση της επιστολής, ο Τουσκ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι είναι «υπεύθυνος για τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές. Αυτός είναι ο ρόλος μου και η βαθιά πεποίθησή μου».

Το Δεκέμβριο, ο Τουσκ έδωσε μια ομιλία στην Πολωνία κατά τη διάρκεια της οποίας ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να «σεβαστεί τους ανθρώπους» εν μέσω αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Οι περισσότεροι ηγέτες της ΕΕ επιθυμούν ο Τουσκ να παραμείνει για άλλα δύο χρόνια μετά την λήξη της τρέχουσας θητείας του το Μάιο, διπλωμάτες υποστηρίζουν. Αλλά η Szydło πρότεινε τον ευρωβουλευτή Jacek Saryusz-Wolski ως επίσημη επιλογή της Πολωνίας για την αντικατάσταση Τουσκ πρόταση η οποία μέχρι στιγμής υποστηρίζεται μόνο από την Ουγγαρία.

Περισσότερα εδώ.