Η Αυστρία ζητάει πανευρωπαϊκή απαγόρευση για τις εκδηλώσεις υπέρ του δημοψηφίσματος για τον Ερντογάν
12 Μαρτίου, 2017
Η Αυστρία θέλει να απαγορεύσει τις «επικίνδυνες» εμφανίσεις ξένων πολιτικών
12 Μαρτίου, 2017

Υπέρ μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων Μέρκελ, Ολάντ, Τζεντιλόνι και Ραχόι

Λίγες εβδομάδες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, όπου θα αρχίσει να διαμορφώνεται το μέλλον της Ε.Ε., οι ηγέτες των τεσσάρων ισχυρότερων οικονομιών της ευρωζώνης έστειλαν το μήνυμά τους.

Υπέρ μίας Ευρωπαϊκής Ένωσης πολλών ταχυτήτων τάχθηκαν, που επέτρεπε σε ομάδες κρατών-μελών να προχωρήσουν σε εμβάθυνση της ενοποίησής τους ταχύτερα από απρόθυμους ή ανέτοιμους εταίρους τους, τάχθηκαν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Μετά από μίνι σύνοδο κορυφής των τεσσάρων, που διοργανώθηκε στο παλάτι των Βερσαλλιών, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να έχει το «κουράγιο» να επιτρέψει σε ορισμένες χώρες να προχωρήσουν ταχύτερα σε σχέση με άλλες, τονίζοντας μάλιστα πως η λύση πολλών ταχυτήτων είναι «απαραίτητη» καθώς διαφορετικά η Ευρώπη θα «κολλήσει».

Διευκρίνισε πως τα κράτη-μέλη που δεν θα ακολουθήσουν την υψηλή ταχύτητα ενοποίησης δεν θα εξαιρεθούν, όμως επισήμανε πως δεν θα πρέπει να χρειάζεται η υποχρεωτική συμμετοχή όλων των χωρών για να συμφωνηθεί ένα σχέδιο.

«Η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία» υπογράμμισε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ωστόσο θα αποχωρήσει από την ηγεσία της Γαλλίας την άνοιξη.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τάσσομαι υπέρ της ύπαρξης νέων μορφών συνεργασίας, υπέρ νέων σχεδίων, υπέρ αυτού που αποκαλούμε διαφοροποιημένες συνεργασίες», εξήγησε ο κ. Ολάντ, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από το δείπνο εργασίας.

Με αυτόν τον τρόπο, προσέθεσε, «ορισμένες χώρες» θα μπορούσαν «να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η ευρωζώνη […] όπως είναι η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, όπως είναι ο πολιτισμός ή η νεολαία».

Η Ε.Ε. μπορεί να εξυπηρετηθεί καλύτερα από ένα μοντέλο που θα επιτρέπει διαφορετικά επίπεδα ενοποίησης, δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, όπως μεταδίδει το ιταλικό κρατικό πρακτορείο ANSA.

Περισσότερα εδώ.