E-book στα ελληνικά για τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
12 Μαρτίου, 2017
Το ΕΛΚ πιο κοντά στο σενάριο Γιούνκερ για μια Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων»
12 Μαρτίου, 2017

Eυρωβουλευτές και δήμαρχοι απέναντι στο λαϊκισμό

Στον απόηχο του Brexit και την άνοδο του λαϊκισμού, οι ευρωβουλευτές και οι δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων συγκεντρώθηκαν την Τρίτη (7 Μαρτίου) για να συζητήσουν πιθανές στρατηγικές για την αντιμετώπιση του ευρωσκεπτικισμού.

Η συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ευρωπαϊκές πόλεις, η διαχείριση των συνόρων και ο τερματισμός του εμπάργκο στη Ρωσία συζητήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης #cities4europe στις Βρυξέλλες. Ο Πίτερ Κουρτζ, δήμαρχος του Μάνχαιμ, δήλωσε ότι η ΕΕ κατηγορείται συχνά για την αποτυχία, διότι οι πολίτες δεν έχουν γνώση των διαδικασιών εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Κουρτζ είπε αλλάζοντας το δημόσιο διάλογο και εξασφαλίζοντας ότι οι πόλεις είναι χωρίς αποκλεισμούς θα μπορούσε να βοηθήσει στον αγώνα για την αντιμετώπιση του λαϊκισμού. «Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη πολιτική παιδεία», δήλωσε ο Κουρτζ.

Πολλοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις μελλοντικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ καθ ‘όλη τη συνεδρίαση. Η Τζούντιθ Μπλέικ, δήμαρχος του Leeds, τόνισε ότι είναι σημαντικό ότι οι πόλεις της Βρετανίας να μην λησμονηθούν μετά από το οριστικό διαζύγιό της από την ΕΕ.

Η Μπλέικ δήλωσε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους ευρωπαίους εταίρους της. Πρόσθεσε ότι ο λαϊκισμός και ο ευρωσκεπτικισμός είναι σημαντικοί, διότι, από τώρα, μόνο το 30% των Βρετανών εμπιστεύονται την κυβέρνηση · και η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πιο αξιόπιστη. «Πρέπει να είμαστε τολμηροί στο να αναλάβουμε τον έλεγχο του μέλλοντός μας, όχι να περιμένουμε την έκβαση της Brexit. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η φωνή των πόλεων μας ακούγεται στην Ευρώπη», είπε.

Περισσότερα εδώ.