Η ομάδα του Βίζεγκραντ ανακοίνωσε το όραμά της για το μέλλον της ΕΕ
12 Μαρτίου, 2017
Προβληματισμός στο ΕΚ για τη σύνδεση Πολιτικής Συνοχής-Σχεδίου Γιούνκερ
12 Μαρτίου, 2017

Tο Erasmus έκλεισε 30 χρόνια και αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις

Ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, νεολαίας και αθλητισμού Tibor Navracsics δήλωσε ότι η «κοινωνική ελκυστικότητα» του προγράμματος Erasmus πρέπει να αυξηθεί και κάλεσε τα κράτη μέλη να διαθέσουν τα κατάλληλα κονδύλια. Αναφέρει ηEurActiv Ισπανίας.

«Υπάρχει πολλή κριτική στο Erasmus και μερικοί το κατηγορούν ότι είναι ένα έργο μόνο για μια μικρή ελίτ. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν όλες οι οικογένειες να καλύψουν τα έξοδα που απαιτούνται για τα παιδιά να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα», δήλωσε ο Navracsics στη Μαδρίτη. Χθες (2 Μαρτίου), ο Ούγγρος επίτροπος συμμετείχε στην εκδήλωση «España Digital», που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), το οποίο  εγκαινίασε τα γραφεία τους την Ισπανία. Σύμφωνα με τον Επίτροπο, προκειμένου να εξαλειφθούν οι ανισότητες στο πρόγραμμα Erasmus, το οποίο μόλις μπήκε στο 30ο έτος του, τα κράτη μέλη θα πρέπει να «επενδύσουν τουλάχιστον 40% περισσότερο».

Η Κομισιόν έχει μόλις ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση στην οποία ο καθένας είναι ελεύθερος να συμμετέχει, συμπεριλαμβανομένων καθηγητών, φοιτητών και διοικητικού προσωπικού. Ο στόχος είναι η βελτίωση του προγράμματος, το οποίο κατά τη γνώμη Navracsics «είναι η οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας». Ο Ούγγρος σημείωσε ότι η αύξηση της κοινωνικής ελκυστικότητας του προγράμματος και η διασφάλιση περισσότερης χρηματοδότησης είναι μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Επιτροπή. «Μην διορθώσετε ότι δεν έχει χαλάσει. Το Erasmus είναι ένα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα και εμείς δεν χρειάζεται να διορθώσουμε τίποτα, απλά να κάνουμε το Erasmus πιο αποτελεσματικό», εξήγησε.

Περισσότερα εδώ.