Επίσκεψη σταθμός για τα ενεργειακά ζητήματα αντιπροέδρου Κομισιόν στις ΗΠΑ
14 Μαρτίου, 2017
Η Κομισιόν ανησυχεί για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία
14 Μαρτίου, 2017

Εμπλοκή της Ρωσίας στην Λιβύη, αναπτύσσει στρατεύματα στην Αίγυπτο

Η Μόσχα φαίνεται να έχει αναπτύξει ειδικές δυνάμεις σε μια αεροπορική βάση στη δυτική Αίγυπτο κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες, Αμερικανικές, Αιγυπτιακές και άλλες διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν, μια κίνηση η οποία έρχεται να προστεθεί στις ανησυχίες των ΗΠΑ για μεγαλύτερη εμπλοκή της Μόσχας στη Λιβύη.

Διπλωματικές πηγές των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε αντίστοιχη ρωσική αποστολή θα μπορούσε να είναι μέρος του ρωσικού σχεδιασμού για την υποστήριξη του Λιβυκού στρατιωτικού διοικητή Khalifa Haftar, ο οποίος υπέστη πλήγμα μετά από μια επίθεση στις 3 Μαρτίου από τις Αμυντικές Ταξιαρχίες της Βεγγάζης (BDB) στα λιμάνια-πετρελαϊκούς σταθμούς τα οποία ελέγχονται από τις δυνάμεις τους. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παρατηρήσει κάτι που έμοιαζε με ρωσικές ειδικές δυνάμεις και drones στο Sidi Barrani, περίπου 60 μίλια (100 χλμ) από τα σύνορα Αιγύπτου-Λιβύης. Αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες, αναφερόμενες μια μονάδα Ρώσων καταδρομέων, αλλά αρνήθηκαν να συζητήσουν τη φύση της αποστολής τους. Πρόσθεσαν ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης μια άλλη αιγυπτιακή βάση ανατολικά στη Μάρσα Ματρούχ στις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας δεν είχε προηγουμένως ανακοινωθεί. Το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας δεν σχολίασε τη Δευτέρα (13 Μαρτίου) και η Αίγυπτος αρνήθηκε την ύπαρξη οποιασδήποτε ρωσικής στρατιωτικής δύναμης στο έδαφός της. «Δεν υπάρχει κανένας ξένος στρατιώτης από οποιαδήποτε ξένη χώρα το αιγυπτιακό έδαφος. Αυτό είναι ζήτημα κυριαρχίας», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Tamer Al-Rifai. Ο αμερικανικός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει.

Περισσότερα εδώ.