Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών στη Μεσόγειο
14 Μαρτίου, 2017
Θετική ανταπόκριση της Επιτροπής στις δεσμεύσεις Gazprom για τον ανταγωνισμό
14 Μαρτίου, 2017

Τα κράτη μέλη απορρίπτουν την ΕΕ «πολλών ταχυτήτων» υπό το φόβο ενός νέου «σιδηρούν παραπετάσματος»

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απορρίψουν τα σχέδια για μια «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων» και θα δώσουν προτεραιότητα στις καθιερωμένες μεθόδους συνεργασίας οι οποίες προβλέπονται στις συνθήκες της ΕΕ για να περιορίσουν τους φόβους ότι οι νέοι μηχανισμοί θα μπορούσαν να διευρύνουν το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν καταστήσει την ενότητα της ΕΕ προτεραιότητα μετά το Brexit και εν όψει της συνόδου 25η Μαρτίου, η οποία θα σηματοδοτήσει την 60η επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει «πρωτοφανείς προκλήσεις», ανέφερε το έγγραφο το οποίο συζητήθηκε από την ΕΕ  των 27 την Παρασκευή (10 Μαρτίου). Η Βρετανία δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις σχετικά με το μέλλον της ΕΕ. Τα μεγαλύτερα κράτη μέλη της ΕΕ και η Μπενελούξ πίεσαν για μια «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων» τις προηγούμενες εβδομάδες. «Η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλώ σε νέες μορφές συνεργασίας», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά την συνάντηση την οποία συγκάλεσε με τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία στις Βερσαλλίες την περασμένη Δευτέρα (6 Μαρτίου). Όμως, οι 27 ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να θυσιάσουν ενδεχόμενα τολμηρότερα βήματα για την εμβάθυνση της Ένωσης, προκειμένου να προστατεύσουν την ενότητα της ΕΕ.

«Βερσαλλίες ήταν Βερσαλλίες, σήμερα όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο καράβι», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ την Παρασκευή. Η διακήρυξη της Ρώμης θα είναι μέρος της ευρύτερης διαδικασίας για να σφυρηλατηθεί ένα νέο όραμα για την ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούνκερ, δήλωσε ότι το σενάριο πολλών ταχυτήτων συζητήθηκε «εμφανώς» την Παρασκευή. Πρόσθεσε ότι ορισμένες πρωτεύουσες είδαν τις διαφορετικές ταχύτητες στην ένταξη στην ΕΕ ως την «εισαγωγή μιας νέας διαχωριστικής γραμμής, ενός νέου σιδηρούν παραπετάσματος μεταξύ Ανατολής και Δύσης και αυτό δεν είναι η πρόθεση». Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι «η ενότητα των 27 είναι το πιο πολύτιμο στοιχείο».

Περισσότερα εδώ.