Το Erasmus+ θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για την ισότητα των φύλων
18 Μαρτίου, 2017
Το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τις αποδυναμωμένες τροποποιήσεις της Οδηγίας για τα όπλα
21 Μαρτίου, 2017

Η ΕΕ αποκάλυψε το σχέδιο της για την ανοικοδόμηση της Συρίας

Η ΕΕ παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα την Τρίτη (14 Μαρτίου) για να υποστηρίξει την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Συρίας, αποκαλώντας το «μέρισμα» το οποίο θα ενθαρρύνει τα εμπόλεμα μέρη να καταλήξουν σε μια  ειρηνευτική συμφωνία.

Πριν από την συνδιάσκεψη για την Συρία στις 5 Απριλίου στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε προτάσεις οι οποίες κυμαίνονται από την αποναρκοθέτηση μέχρι και τη διοργάνωση εκλογών. «Πάρα πολλές φορές η διεθνής κοινότητα δεν έχει προετοιμάσει την περίοδο μετά τον πόλεμο. Αυτή τη φορά θέλουμε να είμαστε έτοιμοι», δήλωσε η Μογκερίνι στους δημοσιογράφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Η Μογκερίνι επίσης δήλωσε ότι η ΕΕ «βλέπει πέρα από την τρέχουσα κατάσταση ως μέρισμα για την ειρήνη το οποίο θα μπορούσε να ενθαρρύνει τα εμπλεκόμενα μέρη στη Συρία να κάνουν αναγκαίους συμβιβασμούς».

 Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ έχει πιέσει τα κράτη μέλη  της ΕΕ να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην μεταπολεμική Συρία, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα λάθη τα οποία έγιναν στη Λιβύη και το Ιράκ, όταν η διεθνής κοινότητα τις εγκατέλειψε στην τύχη τους με καταστροφικά αποτελέσματα. Η Μογκερίνι δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συμμετάσχει όταν υπάρξει μια «πραγματική πολιτική μετάβαση» από τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ σε μια νέα κατάσταση.
Περισσότερα εδώ.