Aσφάλεια των καταναλωτών – εντατικοποίηση online προσπαθειών για την απόσυρση επικίνδυνων προϊόντων από την αγορά της ΕΕ
23 Μαρτίου, 2017
Π. Καρβούνης: “Ο φετινός διαγωνισμός “Επανεκκίνηση της ισότητας” σκοπεύει στο γεφύρωμα του χάσματος που προκαλούν οι κοινωνικές ανισότητες”
23 Μαρτίου, 2017

Αντιμονοπωλιακή νομοθεσία: Νέο ευρωπαϊκό εργαλείο για την ανώνυμη παροχή πληροφοριών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα (16 Μαρτίου) ένα νέο εργαλείο για να διευκολύνει τους πολίτες να ειδοποιούν την Επιτροπή σχετικά με περιπτώσεις μυστικών συμπράξεων και άλλων παραβιάσεων της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας διατηρώντας την ανωνυμία τους.

Οι πολίτες μπορούν πλέον να συμβάλλουν ανώνυμα στην καταπολέμηση των συμπράξεων και άλλων αντιανταγωνιστικών πρακτικών. Σε αυτές τις πρακτικές συγκαταλέγονται η συμφωνία επί των τιμών ή των προσφορών που υποβάλλονται για δημόσιες συμβάσεις, η παρεμπόδιση της εισόδου προϊόντων στην αγορά ή ο αθέμιτος αποκλεισμός των ανταγωνιστών, και μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες ζημίες στην ευρωπαϊκή οικονομία. Οι εν λόγω πρακτικές μπορούν να εμποδίσουν την πρόσβαση των καταναλωτών σε μεγαλύτερο εύρος εμπορευμάτων και υπηρεσιών σε λογικές τιμές, να καταπνίξουν την καινοτομία και να οδηγήσουν εταιρείες στην πτώχευση.

Η Επίτροπος κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε τα εξής: «Εάν οι πολίτες ανησυχούν για επιχειρηματικές πρακτικές που θεωρούν ότι είναι αθέμιτες, μπορούν να βοηθήσουν στην επανόρθωση της κατάστασης. Οι γνώσεις εκ των έσω μπορούν να αποδειχθούν ισχυρό εργαλείο στις προσπάθειες της Επιτροπής για την αποκάλυψη των συμπράξεων και άλλων αντιανταγωνιστικών πρακτικών. Το νέο εργαλείο μας δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να παράσχει πληροφορίες, διατηρώντας παράλληλα την ανωνυμία του. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχή έκβαση των ερευνών μας άμεσα και πιο αποτελεσματικά προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας της ΕΕ συνολικά.»

Μέχρι σήμερα η πλειονότητα των συμπράξεων εντοπίζονταν μέσω του προγράμματος επιεικούς μεταχείρισης της Επιτροπής, που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να γνωστοποιήσουν τη συμμετοχή τους σε σύμπραξη με αντάλλαγμα τη μείωση του προστίμου που θα τους επιβληθεί.

Το νέο εργαλείο της Επιτροπής παρέχει επίσης την ευκαιρία σε πολίτες που γνωρίζουν την ύπαρξη ή λειτουργία μιας σύμπραξης ή άλλου είδους παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας να συμβάλουν στην πάταξη τέτοιου είδους πρακτικών.

Το νέο σύστημα αυξάνει την πιθανότητα εντοπισμού και δίωξης και ως εκ τούτου είναι σε θέση να αποτρέψει περαιτέρω την είσοδο ή παραμονή των επιχειρήσεων σε συμπράξεις ή την υιοθέτηση άλλων μορφών παράνομης αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς. Ως εκ τούτου, συμπληρώνει και ενισχύει την αποτελεσματικότητα τουπρογράμματος επιεικούς μεταχείρισης της Επιτροπής.

Περισσότερα εδώ.