Κατάινεν προς Ελλάδα: Αξιοποιήστε το ΕΣΠΑ για χρηματοδότησεις προς ΜμΕ
23 Μαρτίου, 2017
Νέο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά: καταπολέμηση της χρήσης και της διακίνησής τους
23 Μαρτίου, 2017

Διευκρινιστική δήλωση του Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα κ Πάνου Καρβούνη σχετικά με δημοσιεύματα μετά την επίσκεψη του Επιτρόπου Χόγκαν στην Ελλάδα

Μέρος του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη διαχειρίζονται ορθά τα κεφάλαια επιδοτήσεων και χρηματοδότησης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

Συνολικά για την περίοδο 2007 έως 2015 η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει χρηματικά ποσά ύψους 500 εκατ. ευρώ που οφείλει ως καθαρές χρηματικές διορθώσεις. Σημειώνεται ότι την περίοδο αυτή η χώρα έλαβε περισσότερα από 25 δισεκατ. ευρώ στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της ΕΕ, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει τα 500 εκατ. ευρώ σε πέντε δόσεις των 100 εκατ. ευρώ εντός πενταετίας.

Ο Επίτροπος κ. Χόγκαν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή είναι πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο 12μηνης αναβολής της επιστροφής των οφειλόμενων ποσών από τις ελληνικές αρχές.

Η καταβολή της πρώτης δόσης, που οφείλεται κανονικά τον Αύγουστο 2017, θα μπορούσε, συνεπώς, να μετατεθεί κατά ένα έτος.

Ενόσω βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη, ο Επίτροπος κ. Χόγκαν συζήτησε επίσης με την ελληνική κυβέρνηση την πορεία διαφόρων κρατικών ενισχύσεων.

Ο Επίτροπος επανέλαβε ότι η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να συνδράμει τις ελληνικές αρχές στη σχετική διαδικασία.

Η Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε ολόκληρη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, στον γεωργικό τομέα της οποίας η Επιτροπή παρέχει την αμέριστη συμπαράστασή της.

Στο τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο (2014-2020) η Επιτροπή χορηγεί εξάλλου στην Ελλάδα συνολικά 19,6 δισεκατ. ευρώ, επί μία επταετία, για τη στήριξη του εισοδήματος των γεωργών και την τόνωση των επενδύσεων και την ανάπτυξη του ελληνικού γεωργικού τομέα.

Διαθέσιμο εδώ.