Η ηλεκτροκίνηση γίνεται προτεραιότητα για την ΕΕ
23 Μαρτίου, 2017
Επίσκεψη Τραμπ στις Βρυξέλλες στις 25 Μαΐου
23 Μαρτίου, 2017

ΕΤΕΠ: η κοινωνική ένταξη πρέπει να γίνει μέρος της οικονομικής πολιτικής

Σε μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από τις αυξανόμενες ανισοτήτες σε όλη την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) έκρουσαν από κοινού τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας η κοινωνική ένταξη να γίνει ένα ζωτικό μέρος της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ.

«Η ένταξη δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται ως δεύτερη σκέψη. Δεν είναι μια πολυτέλεια. Είναι ένας καταλύτης για την ανάπτυξη», δήλωσε Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Andrew McDowell σε δημοσιογράφους την Τρίτη (21 Μαρτίου), παρουσιάζοντας την έκθεση η οποία εκπονήθηκε από κοινού από την ΕΤΕπ και το WEF, με τη συμβολή του Bruegel, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα τις Βρυξέλλες. «Αυτό που διαπιστώνουμε στην πράξη στην τράπεζα της ΕΕ, είναι ότι υπάρχει μια win-win ευκαιρία στην οποία μπορούμε να προωθήσουμε τόσο την ένταξη όσο και την ανταγωνιστικότητα, την ίδια στιγμή», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι υπάρχουν τρόποι για να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη, η οποία παραμένει υποτονική.

Τα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να υφίστανται και αποτελούν απειλή για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, ιδιαίτερα ενώ οι νέοι εξακολουθούν να αγωνίζονται για να βρουν δουλειά με το ποσοστό ανεργίας τους σχεδόν στο 20% κατά μέσο όρο για την ΕΕ των 28. Οι πραγματικοί μισθοί εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα προ της κρίσης για πολλούς εργαζόμενους της ΕΕ. Η Ευρώπη σε σύγκριση με άλλες παγκόσμιες οικονομικές περιοχές, δεν επενδύει αρκετά. Εδώ και χρόνια έχει βοηθηθεί από τη μαζική νομισματική τόνωση που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά αυτό δεν είναι βιώσιμο για το μέλλον.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν επιλυσεί τα σοβαρά κενά όσον αφορά τις ψηφιακές τεχνολογίες, την εκπαίδευση, τις έξυπνες υποδομές και την καινοτομία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, εξ ου και η επείγουσα ανάγκη για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και τη δημιουργία ενός διανεμητικού μηχανισμού ο οποίος θα αντιμετωπίσει το έλλειμμα των οικονομικών ευκαιριών.

Περισσότερα εδώ.