Σύνοδος υπουργών από την Ευρώπη και την Αφρική για το μεταναστευτικό
23 Μαρτίου, 2017
ΕΤΕΠ: η κοινωνική ένταξη πρέπει να γίνει μέρος της οικονομικής πολιτικής
23 Μαρτίου, 2017

Η ηλεκτροκίνηση γίνεται προτεραιότητα για την ΕΕ

Η ευρωπαϊκή ηλεκτροκίνηση είναι έτοιμη να απογειωθεί. Οι στόχοι που θέτει η συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού εξαρτώνται από αυτό. Ο Σκανδιναβός γείτονας της ΕΕ, η Νορβηγία, δείχνει το δρόμο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο συνεργάτης της Euractiv, η εφημερίδα The Guardian αναφέρει. 

Το Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, όπως και οι περισσότερες πόλεις και κωμοπόλεις της σκανδιναβικής χώρας, μπορεί να υπερηφανεύεται για την πρόσβαση στη λεωφορείο-λωρίδα για τα ηλεκτρικά οχήματα (EV), τους πολλούς σταθμούς επαναφόρτισης, την προνομιακή στάθμευση, και τα ταξίδια χωρίς χρέωση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στη δεκαετία του 1990 ως μια προσπάθεια για τη μείωση της ρύπανσης, της κυκλοφοριακής συμφόρησης και του θορύβου στα αστικά κέντρα.  Τώρα ο κύριος στόχος είναι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα, η Νορβηγία έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό ηλεκτρικών (μόνο με μπαταρία) αυτοκίνητων στον κόσμο: περισσότερα από 100.000 σε μια χώρα 5,2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Πέρυσι, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα αποτελούσαν σχεδόν το 40% των επιβατικών αυτοκινήτων νέας ταξινόμησης της χώρας αυτής.

Νωρίτερα φέτος, η Νορβηγία εγκαινίασε το μεγαλύτερο σταθμό ταχείας φόρτισης του κόσμου, ο οποίος μπορεί να φορτίζει έως και 28 οχήματα σε περίπου μισή ώρα. Η σκανδιναβική χώρα, προτίθεται να καταργήσει όλες τα αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2025. Ο Elon Musk, CEO της Tesla Motors, απάντησε στο στόχο της Νορβηγίας τουιτάροντας: «Μια καταπληκτική χώρα. Είστε φοβεροί!»

Η Νορβηγία διαθέτει σήμερα περίπου 500.000 ηλεκτρικά οχήματα. Η Κίνα οδηγεί τον κόσμο στη χρήση των ηλεκτροκίνητων, με περίπου 600.000 ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους της και με ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπτυξη πέντε εκατομμυρίων μέχρι το 2020.

 Περισσότερα εδώ.